Česko má nejvíc hazardních přístrojů na obyvatele na světě

18. 4. 2012 – 11:02 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česko má nejvíc hazardních přístrojů na obyvatele na světě
Česká republika má nejvíce hazardních přístrojů na obyvatele na světě. Má proto i nejvíce gamblerů. Závislost na automatech je podobně silná jako na pervitinu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

inisterstvo financí (MF) chce legalizovat nezákonný stav hazardních her v Česku, tím se podle Transparency International ČR (TIC) snaží odvést pozornost od usnesení vlády, které mu přikazuje zrušit 90 procent hazardních přístrojů do půlky května.

„Na všudypřítomné herny se nevztahuje zákon proti praní špinavých peněz, které novela zákona umožňuje, ačkoliv se v nich točí obrovské částky,“ uvedl ředitel TIC David Ondráček s tím, že se jedná o obrovské bezpečnostní a ekonomické riziko pro Českou republiku.

„Česká republika má nejvíce hazardních přístrojů na obyvatele na světě. Má proto i nejvíce gamblerů. Závislost na automatech je podobně silná jako na pervitinu,“ upozornil Martin Svoboda, předseda občanského sdružení Občané proti hazardu. Podle jeho slov je jediným možným krokem přijetí zákona, který srazí počet hazardních přístrojů na evropskou úroveň, tj. nejvýše 10 procent současného počtu přístrojů. Návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) toto však podle Svobody nijak neřeší a počty automatů nesnižuje.

„V ČR existuje regulace pouze na papíře, protože Kalouskovo ministerstvo dlouhodobě a důsledně porušuje všechna ustanovení zákona o loteriích, které porušovat lze,“ řekl Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění. Podle jeho slov se nejnebezpečnější forma hazardu, návykové hrací automaty, v České republice vyskytuje na každém rohu. „Návrh zákona přitom obrovský společenský problém neřeší, naopak ho ještě výrazně prohlubuje,“ dodal Hollan.

„Ministerstvo financí se jednoznačně ohrazuje proti účelově dezinterpretovaným informacím uvedeným v prohlášení TIC a občanských sdružení. Ministerstvu financí není známo žádné usnesení, které by mu přikazovalo zrušit 90 procent hazardních přístrojů do půlky května a prohlašuje, že žádné takové usnesení vláda České republiky nepřijala,“ ohradil se mluvčí MF Ondřej Jakob a dodal, že MF není známa žádná studie, která by jakkoliv naznačovala, že počet gamblerů a přístrojů je v ČR nejvyšší na světě.

„Byl to právě ministr financí Miroslav Kalousek, který již v roce 2008 navrhoval, aby do působnosti zákona o praní špinavých peněz spadali i jiní provozovatelé sázkových her než kasina,“ uzavřel Jakob s tím, že útok na MF v této oblasti je zcela účelový.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články