Česko má třetí nejlépe hodnocenou jadernou bezpečnost světa

12. 1. 2012 – 7:53 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česko má třetí nejlépe hodnocenou jadernou bezpečnost světa
Německo se s Británií a Kanadou dělí o desáté místo žebříčku. Francie je s Mexikem a Jihoafrickou republikou devatenáctá, Foto:Temelín/ČEZ | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika je z hlediska jaderné bezpečnosti třetí nejlépe hodnocenou zemí ze států, které disponují jaderným materiálem. Nejbezpečnější je Austrálie, nejméně bezpečná je Severní Korea, informuje ve středu agentura AFP s odvoláním na americkou organizaci Iniciativa o jaderném ohrožení.

Iniciativa je projektem, který vede bývalý americký senátor Sam Nunn, a zpravodajské oddělení týdeníku Economist. Jeho cílem je pomocí indexu bezpečnosti upozorňovat na opatření, kterými jednotlivé státy s jaderným materiálem nebo atomovými zbraněmi mohou zajistit jejich bezpečnost.

Z 32 zemí, které mají nejméně jeden kilogram jaderného materiálu, z něhož by šla vyrobit atomová zbraň, je Austrálie hodnocena jako nejbezpečnější. Za ní skončila čtveřice evropských zemí – Maďarsko, Česká republika, Švýcarsko a Rakousko.

Z druhé strany žebříčku za Severní Koreou skončily Pákistán, Írán, Vietnam a Indie. Iniciativa země hodnotila v rámci stobodové škály a těchto pět zemí nepřekročilo hranici 50 bodů.

Německo se s Británií a Kanadou dělí o desáté místo žebříčku. Francie je s Mexikem a Jihoafrickou republikou devatenáctá. Japonsko bylo na 23. místě, Rusko skončilo na 24. pozici.

Spojené státy jsou s Belgií třinácté.

Ze zemí, které vlastní jadernou zbraň, se nejlépe umístila na desáté příčce Británie následovaná o tři místa horšími Spojenými státy.

"Není to o poblahopřání některým zemím a trestání jiných. Upozorňujeme na celkovou odpovědnost států na zajištění nejnebezpečnějších materiálů na světě," řekl Nunn, demokrat, který v letech 1972 až 1997 zastupoval v americkém Senátu stát Georgie.

Nunn zároveň varoval, že současná situace - dostatek zásob jaderného materiálu vhodného pro výrobu jaderných hlavic a teroristé toužící se jich zmocnit - je "dokonalou bouří". "Víme, že aby získali materiál, který potřebují, teroristé se obrátí na země, kde je nejzranitelnější. Globální jaderná bezpečnost je jen tak silná jako je její nejslabší článek," varoval Nunn.

Iniciativa vydala index před březnovým summitem o jaderné bezpečnosti, který bude hostit Jižní Korea. Při této příležitosti také vyzvala jednotlivé země, aby zveřejnily svá bezpečnostní opatření a přestaly zvyšovat zásoby jaderného materiálu, z něhož lze vyrábět zbraně.

Současně Iniciativa vydala také žebříček 144 zemí, které nemají dostatek jaderného materiálu. V tomto hodnocení jaderné bezpečnosti se nejhůře umístilo Somálsko, ve spodní části skončila také Republika Kongo, Zimbabwe, Eritrea a Čad. Naopak nejlépe si vedlo Finsko, v těsném závěsu za ním pak Dánsko, Španělsko, Estonsko, Slovinsko a Rumunsko.

-Ivan Orel, kristýna Kuslová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články