Česko se v konkurenceschopnosti strmě propadlo

9. 9. 2010 – 18:16 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česko se v konkurenceschopnosti strmě propadlo
Slovensko dostalo historicky nejhorší umístění, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Švýcarsko zůstává světovou nejkonkurenceschopnější ekonomikou, zatímco Spojené státy se propadly z druhého na čtvrté místo. Vyplývá to z ankety Světového ekonomického fóra (WEF), informovala v noci na čtvrtek agentura Reuters a WEF na svých stránkách.

Spojené státy americké se v poslední zprávě o vývoji světové konkurenceschopnosti The Global Competitiveness Report 2010-2011 umístily až za Švédskem, které skončilo druhé, a Singapurem, který se dostal na třetí pozici. V loňském roce byl Singapur třetí a Švédsko čtvrté. Podle WEF stojí za poklesem USA zejména zvyšující se makroekonomická nerovnováha, a také oslabení vlivu veřejných a soukromých institucí.

Strmější pokles ale zaznamenala Česká republika, která se dostala z loňského 31. na letošní 36. místo.

 

Psali jsme: Konkurenceschopnost Česka se zhorší kvůli nedostatku odborníků tvrdí studie

 

Ze zprávy navíc vyplývá, že poměrně dobře si vedou skandinávské země. Do první desítky se vedle Švédska dostalo i Finsko a Dánsko. Dobře si vedla Čína, která se posunula o dvě místa na 27. pozici. Umístění dalších zemí skupiny BRIC, kterou kromě Číny tvoří Rusko (63. místo), Indie (51. místo) a Brazílie (58. místo), zůstává více méně stabilní.

Dobře se daří i asijským ekonomikám. Japonsko se dostalo na šesté místo v žebříčku, na jedenácté pozici se umístil Hongkong. V Latinské Americe si nejlépe vedlo Chile (30. místo). Několik zemí Blízkého východu a severoafrického regionu se pohybuje ve vyšší části žebříčku, nejlépe si vedl Katar (17. místo), Saudská Arábie (21. místo) a Izrael (24. místo).

V rámci Evropské unie (EU) se nejlépe umístilo zmíněné Švédsko, za ním se pak do první pětky evropských zemí dostalo Německo, Finsko, Nizozemsko a Dánsko. Na konci pak skončilo Řecko, které se v žebříčku 139 zemí světa dostalo na 83. místo.

Slovenská agentura Sita uvedla, že Slovensko dostalo historicky nejhorší umístění. Ve srovnání s loňským rokem se propadlo o 13 míst a dostalo se na 60. příčku.

 

-Simone Radacicova, Mediafax

Kam dál?

- Česká republika, Dánsko, Německo a Rakousko nejlépe odolávají dopadům krize

- Směr ekonomiky už diktuje Asie

- Fidel Castro přiznává: Ekonomický model socialistického státu nefunguje

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články