Česko si půjčuje levněji, než třeba Německo. Jsme nespolehlivějším dlužníkem v EU

6. 1. 2015 – 16:37 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česko si půjčuje levněji, než třeba Německo. Jsme nespolehlivějším dlužníkem v EU
Česká republika dosáhla prvenství ve financování svého dluhu, investoři považují Česko za nejdůvěryhodnějšího dlužníka z celé Evropské unie. Desetiletá půjčka vyjde Česko na 0,46 procenta ročního úroku, Německo je na tom o jednu desetinu hůře. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika dosáhla prvenství ve financování svého dluhu, investoři považují Česko za nejdůvěryhodnějšího dlužníka z celé Evropské unie. Desetiletá půjčka vyjde Česko na 0,46 procenta ročního úroku, Německo je na tom o jednu desetinu hůře.

„Příčinou je kombinace nadbytku peněz ve finančním systému, regulatorních vlivů, kdy banky a další finanční instituce jsou nuceny držet nízkoriziková aktiva, tedy především státní dluh, relativně nízkého objemu emisí očekávaném v tomto roce jak v Česku, tak v Německu, i relativní bezpečnosti Česka. Mimo jiné to vypovídá o tom, že se finanční systém a investoři ještě ani zdaleka nevzpamatovali ze šoku finanční krize 2008,“ uvádí Luboš Mokráš z České spořitelny.

Oproti lednu loňského roku se úroková sazba desetiletých státních dluhopisů zredukovala na pětinu. Levnější půjčku získá již pouze Japonsko či Švýcarsko.

„Výnosy českých státních dluhopisů by se v nadcházejících měsících měly pohybovat na současných nízkých úrovních kvůli spekulacím, že ECB začne nakupovat státní dluhopisy zemí eurozóny, aby zvýšila likviditu a povzbudila ekonomický růst a inflaci, příznivě bude na korunové výnosy působit i zodpovědná fiskální politika,“ uvádí Tomáš Holinka z Mooody's Analytics.

Zdroj: E15.cz | Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články