Českou kulturou ročně "proteče" 203 miliard korun

31. 5. 2011 – 12:28 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Českou kulturou ročně "proteče" 203 miliard korun
Největší podíl na financování kultury mají nefinanční a finanční podniky, ty sponzorovaly většinu kulturního dění, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká kultura je nejvíce financovaná soukromým sektorem. V roce 2009 se veřejný sektor podílel na financování kultury 13,9 procenty a soukromý sektor 85,9 procenty, přičemž v tomto odvětví se utratilo 203 miliard korun, řekl v úterý Jaroslav Novák z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Největší podíl na financování kultury mají nefinanční a finanční podniky, ty sponzorovaly většinu kulturního dění (56,9 procenta). Domácností mají skoro čtvrtinový (24,7 procenta) podíl a nevládní neziskové instituce věnovaly 4,3 procenta. Z jiných zdrojů (například z evropských fondů) se zaplatilo 0,2 procenta kulturního dění v Česku.

V kultuře pracuje více než 81,5 tisíce zaměstnanců a přes dva tisíce dobrovolných pracovníků.

Nejvyšší průměrné mzdy dostávají vývojáři počítačových her a pracovníci zpravodajských kanceláří (přes 40 tisíc korun měsíčně), nejhůře jsou naopak placeni památkáři a pracovníci kulturních domů (pod 20 tisíc korun).

Objem hrubého domácího produktu v kultuře tvoří přibližně 64 miliard korun. To je podle statistiků 1,76 procenta českého HDP.

Problémem této statistiky je podle Nováka ve vymezení sektoru kultury. Statistici se do něj totiž rozhodli zařadit i kreativní průmysly, například tvorbu reklamy.

To uvedla i Lenka Lázňovská, ředitelka Národního infor­mačního a pora­den­ského stře­diska pro kul­turu (NIPOS). "Například pozor u mezd - jde o statistický průměr, mohli bychom se lehce dočkat toho, že kultura je nadhodnoceným odvětvím, což všichni víme, že není pravda."

Statistici díky výsledkům měření vytvořili "satelitní účet", ze kterého potom může vycházet i ministerstvo kultury vzhledem k financování jednotlivých projektů. "Satelitní účet je specifický v tom, že poskytuje podstatně více informací a zejména vzájemné vazby a provázanosti," řekla Mediafaxu Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ, podle které je tento komplexní popis kultury naprosto nový. "Je to skutečně nová věc a naprosto jedinečná."

Náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková zhodnotila význam účtu pro ministerstvo. "V rámci satelitního účtu kultury získáme jistě mnoho informací, které nám pomůžou lépe nastartovat proces zpřístupňování kulturního dědictví, v rámci provozování státních památkových objektů, státních galerií a muzeí, určitě nám pomohou lépe pomoci nastavit hladinu odměňování ve státních příspěvkových organizacích," řekla Mediafaxu Matoušková, podle které satelitní účet rozhodně nepřinese odpověď na otázku, jaké konkrétní přínosy přinesou veřejnosti vložené peníze například do restaurování památkových objektů.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články