Česku hrozí 12miliardová arbitráž kvůli smlouvě Lesů ČR

2. 2. 2011 – 21:37 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česku hrozí 12miliardová arbitráž kvůli smlouvě Lesů ČR
Některé klíčové dokumenty prokazující oprávněnost svých nároků prý společnost v blízké době zveřejní i na svých webových stránkách, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Společnost The Washington Investment Company (WIC) chce po České republice v arbitráži vymáhat až 12 miliard korun jako odškodné za zmařené investice, ušlý zisk a poškození dobrého jména.

WIC ve středu informovala o tom, že doručila ministerstvu financí oznámení o existenci dvou sporů.

"První spor vznikl už v roce 2007 v souvislosti s protiprávním postupem státního podniku Lesy ČR, který po změně svého vedení nestandardně a protiprávním způsobem ukončil nasmlouvané zakázky na dodávky informačních technologií a služeb s firmami Aventic International a A-Services&Networks patřících v té době WIC, aniž by řádně vypověděl platné smlouvy a neuhradil smluvně zakotvené, objednané, řádně odvedené a doložené práce. Následně byla v průběhu roku 2008 proti obchodní skupině A-Group i jejímu zahraničnímu vlastníku a jeho obchodním partnerům vyvolána negativní mediální kampaň, ve které představitelé státního podniku Lesy ČR a ministerstva zemědělství nepravdivě informovali veřejnost nejprve o neexistenci smluv na dodávky informačních technologií státnímu podniku LČR a posléze o údajném nestandardním finančním narovnání. Na základě těchto nepravdivých prohlášení a poškozující mediální kampaně český i mezinárodní bankovní sektor odstoupil od financování investičních projektů A-Group (WIC), stejně tak s A-Group ukončila spolupráci i řada už smluvně zavázaných významných zahraničních partnerů," popisuje spor WIC.

 

TIP: Státní podnik Lesy České republiky míří na burzu

 

Obě zmiňované společnosti jsou nyní v likvidaci. "V této kauze si nárokujeme až 12 miliard korun jako odškodné za zmařené investice, ušlý zisk a prokazatelné poškození dobrého jména jak bývalé skupiny A-Group, tak samotného investora," napsala společnost ve svém prohlášení.

Druhý, menší spor souvisí s postupem státních orgánů na úseku daňové správy vůči několika firmám skupiny WIC group a Sei group (dceřiná skupina WIC - pozn. red.).

Doručení oznámení o sporech ministerstvu financí je povinnou součástí procesu směřujícího k mezinárodní arbitráži podle mezinárodních dohod o ochraně a podpoře investic.

"Oprávněnost svých nároku vůči České republice je společnost WIC připravena doložit a prokázat ve zmíněném mezinárodním arbitrážním řízení. Některé dokumenty, jejichž samotná existence či obsah jsou představiteli českého státu v médiích zpochybňovány, jsou už součástí notifikace o existenci sporu, kterou ministerstvo financí už obdrželo," dodala společnost WIC.

Některé klíčové dokumenty prokazující oprávněnost svých nároků prý společnost v blízké době zveřejní i na svých webových stránkách.

Státní podnik Lesy ČR není podle svého mluvčího Zbyňka Boublíka obeznámen s obsahem oznámení o existenci sporu, které dostalo ministerstvo financí. "Lesy ČR pouze opakovaně uvádějí, že nebyly nikdy v minulosti v žádném smluvním vztahu se společností WIC, ani společností, v níž by měla WIC v té době podle obchodního rejstříku podíl. S ohledem na možné arbitrážní řízení se Lesy ČR k této věci nebudou v této fázi dále vyjadřovat," uvedl Boublík.

WIC je americká mezinárodní investiční společnost, která spravuje švýcarský privátní kapitál. Působí v USA, ve střední a východní Evropě a na Dálném východě. V těchto teritoriích realizuje mnoho nejrůznějších investičních projektů. V ČR připravovala například projekt průmyslové a logistické zóny v Libenicích u Kolína nebo rozsáhlý investiční portál, který má za cíl přivádět investory z USA a Číny do ČR a EU a následně jim poskytovat komplexní servis spojený s jejich působením na českém a evropském trhu. Dalším projektem WIC v ČR je vývoj unikátní suché technologie výstavby rodinných domků v extrémních podmínkách. V ČR již stojí několik testovacích staveb. Stavět by se měly i v Rusku, Mongolsku nebo Číně, ale také v zemích EU.

-Filip Sušanka, Dana Rybáková | MED

Psali jsme:

- Česku hrozí další arbitráž, může nás připravit až o 12 miliard

- Kalousek podá trestní oznámení na vládu z roku 2000 kvůli smlouvě s ČSOB

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články