Česku hrozí bankrot v roce 2013, tvrdí ODS

29. 3. 2010 – 15:01 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česku hrozí bankrot v roce 2013, tvrdí ODS
Státům v době krize hrozí bankrot více než kdy dříve, Foto:mapy.cz/redakce | zdroj: NašePeníze.cz

Aktualizováno 18:25 - Pokud sociální demokracie uskuteční své návrhy a Česká republika bude pokračovat v zadlužování, státní bankrot by přišel v květnu 2013, uvedl v pondělí ekonomický expert ODS Martin Kocourek. Česká republika by se stala druhým Řeckem.

Návrhy na zvýšení příjmů do státní pokladny považuje ODS za populismus a v reálu by to znamenalo likvidaci pracovních míst. Pavel Drobil, lídr kandidátky v Moravskoslezském kraji tvrdí, že zvýšení daně z příjmů právnických osob a zvýšení sociálního pojištění o procento, jak požaduje ČSSD, by znamenalo ztrátu 60 tisíc pracovních míst.

Obnovení vyplácení prvních tří dnů nemocenské by podle občanských demokratů zvýšilo deficit rozpočtu o dalších 3,5 miliardy korun, tvrdí Drobil.

Nový volební lídr ODS Petr Nečas kritizoval také plánované zeštíhlování státní správy, které ČSSD proklamuje. Tvrdí, že jde o lež, protože sociální demokraté naopak plánují vznik nových institucí, například imigračního úřadu nebo generální inspekce. "Takové zeštíhlování je v reálu spíše vysoce kalorická strava," řekl Nečas. Chybnými kroky jsou podle něj i návrhy na povinné umístění dětí do školky před nástupem do školy. "Dvě z mých čtyř dětí do školky nechodily. Možná tak získaly předpoklady pro to, aby se staly asociálními," žertoval Nečas.

 

<%Anketa90%>

 

Opatření ČSSD by pak podle něj veda k odchodu firem do zahraničí kvůli zvedání daní, k rostoucí nezaměstnanosti a rostoucím dluhům. "Jde o gigantický volební podvod. ČSSD musí vědět, že její sliby jsou nesplnitelné," uzavřel Nečas. Tuto lživou kampaň je potřeba uvést na pravou míru a vyčíslit její finanční dopady.

ČSSD kritiku ze strany občanských demokratů odmítá. Naopak, slova Nečase podle socialistů ukazují, že přes změnu volebního lídra nedošlo v ODS ke změně politiky. "Petr Nečas zcela plynule navázal tam, kde Mirek Topolánek skončil, tedy u lhaní a strašení občanů České republiky bankrotem," uvedl místopředseda ČSSD Milan Urban.

Nečase a celou ODS vyzval, aby přestali poškozovat českou ekonomiku vlastní předvolební kampaní. "Strašení bankrotem České republiky v roce 2013 je nejenom ekonomickým nesmyslem, ale zároveň důkazem naprosté ztráty soudnosti rádoby 'ekonomických' expertů ODS," poznamenal stínový ministr průmyslu ČSSD.

(Mediafax)

Kam dál?

- Podnikatelé varují před zadlužováním státu, nepodporují strany s populistickými sliby

- V roce 2015 může přijít euro i státní bankrot

- Krutý účet za neschopné politiky - kam se řítíme?

- Zdravotnictví se blíží bodu, kdy nezvládne financovat dostupnou péči

- Tento rok naše ekonomika poroste, s ní i statní dluh

 

<%Anketa86%>

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články