Česku hrozí, že přijde o dotaci 40 miliard do vodárenství

24. 7. 2012 – 8:30 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česku hrozí, že přijde o dotaci 40 miliard do vodárenství
Díky netransparentním privatizacím jsou v některých případech dotace spíše nepřímou podporou soukromých firem., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

České vodárenství může přijít až o 40 miliard korun. Podle Evropské komise je špatně regulované a není zřejmě, zda evropské peníze nejdou do investic, které by měly platit ze svého soukromé vodárenské firmy, informují v úterním vydání Hospodářské noviny.

Pokud se dohled nad využitím dotací a stanovením cen vody nezlepší a nesjednotí, Česko peníze na investice v letech 2014 až 2020 nedostane. České úřady se ale na podobě regulace nedokážou domluvit. Hrozí tak, že peníze na opravy vodovodní sítě nakonec zaplatí spotřebitelé na vyšším vodném a stočném, popisují Hospodářské noviny.

Nyní spadá oblast vodárenství pod několik ministerstev najednou. Evropská komise chce, aby se vše koncentrovalo do jedné nezávislé instituce, jako je Energetický regulační úřad. Na tom se ale ministerstva životního prostředí, zemědělství a financí nejsou schopná dohodnout.

Proti vzniku regulátora jsou přirozeně i velké vodárenské společnosti, kterých se to týká nejvíc. Díky netransparentním privatizacím jsou v některých případech dotace spíše nepřímou podporou soukromých firem. Příkladem může být Praha, která na pronájmu svých sítí loni vydělala 9,6 milionu, zatímco Veolia, která je pouze využívá, přes 366 milionů. Investice do rekonstrukcí přitom platí Praha. I proto například nedostala z Bruselu miliardu na stavbu čističky vod, píší Hospodářské noviny.

Zdenek Michora | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články