Český průmysl nečekají dobré výsledky ani v příštích měsících

6. 11. 2012 – 20:09 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Český průmysl nečekají dobré výsledky ani v příštích měsících
Příjemný pohled na čísla z průmyslu nepřináší podle analytika ČSOB ani statistika nových zakázek, které poklesly o 5,2 procenta. Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V následujících měsících se uspokojivých výsledků tuzemských průmyslových podniků nedočkáme. Takový je odhad odborníků oslovených agenturou Mediafax poté, co vyšlo v úterý najevo, že průmyslová produkce České republiky klesla během září o 7,1 procenta.

"Průmysl vykázal mírně horší výsledky proti očekáváním, nicméně nikterak překvapující. Také naše šetření označila třetí čtvrtletí a zářijové výsledky za nejslabší za poslední dva roky, což nyní potvrdila data zveřejněná Českým statistickým ústavem," uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR a dodal: "Naše zjištění mezi členskými firmami pro čtvrté čtvrtletí, alternativní indexy průmyslové produkce jako PMI či vývoj zakázek signalizují záporné výsledky i pro měsíc říjen a v podstatě konec letošního roku."

"K propadu výrazně přispěla skutečnost, že letošní září mělo o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku," uvedl hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek. Podle jeho slov však není výsledek příznivý ani po zohlednění kalendářního efektu. "Výhled do dalších měsíců nenabízí mnoho optimismu, za celý letošní rok počítá s poklesem průmyslové výroby o 0,5 procenta po loňském růstu o 6,9 procenta," odhadl Marek.

Příjemný pohled na čísla z průmyslu nepřináší podle analytika ČSOB ani statistika nových zakázek, které poklesly o 5,2 procenta. "Část poklesu jde sice na vrub rozdílného počtu pracovních dnů, i tak ovšem tyto výsledky nevěstí zlepšení pro další měsíce. Údaje o průmyslu, jako další číslo z ekonomiky v řadě, naznačují, že už rok trvající recese naší ekonomiky ve třetím čtvrtletí zdaleka neskončila," vysvětlil Dufek.

"Problémy eurozóny se v plné míře projevují na výsledcích průmyslové produkce. Z pohledu české ekonomiky je nepochybně špatnou zprávou, že stále klesá automobilový průmysl, který je nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím naší země. Přitom ještě donedávna jsme byli zvyklí vídat kladná čísla," sdělil k výsledkům průmyslové produkce partner KPMG Česká republika Jan Linhart.

Podle informací Českého statistického úřadu klesla během září v meziročním srovnání průmyslová výroba v České republice reálně o 7,1 procenta. Po očištění od vlivu nižšího počtu pracovních dnů se snížila o 2,4 procenta, zatímco hodnota nových zakázek klesla o 5,2 procenta.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články