Český průmysl: oživení se zatím odkládá

13. 7. 2009 – 21:06 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Český průmysl: oživení se zatím odkládá
Foto: TCPA | zdroj: NašePeníze.cz

Z květnových výsledků je zřejmé, že český průmysl pokračuje ve své cestě po dně. Výkon průmyslu nadále setrvává na úrovni roku 2005. Květnovým překvapením je zmírnění propadu v automobilovém průmyslu oproti předcházejícím měsícům. Může za to nárůst poptávky po automobilech. Na tomto vývoji se podílejí stimulační opatření evropských vlád zaměřená na automobilky.


\"Na druhé straně investiční aktivita u našich obchodních partnerů jsou zatím v hlubokém útlumu a pokles u strojírenských položek pokračuje,\" říká Jaroslav Vomastek, ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu.

- Průmyslová výroba v květnu klesla o 22 pct

Kdy přijde oživení?

\"Očekávám, že oživení přijde ze zahraničí stejně jako recese. Klíčový bude vývoj u našeho největšího obchodního partnera, kterým je Německo, kde v posledních měsících můžeme pozorovat náznaky obratu směrem vzhůru. Zásadní význam má růst průmyslových zakázek v dubnu a květnu. Slibný 2,5% růst zaznamenala i Francie. Pokud se západoevropská ekonomika odlepí ode dna, bude to znamenat obrat i v českém hospodářství, které táhne dolů propad poptávky ze zahraničí,\" dodává Jaroslav Vomastek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články