Český průmysl vloni klesl o 1,2 procenta, mzdy zaměstnanců v odvětví však rostly

6. 2. 2013 – 12:39 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Český průmysl vloni klesl o 1,2 procenta, mzdy zaměstnanců v odvětví však rostly
K meziročnímu poklesu průmyslové výroby nejvýrazněji přispěla odvětví výroba motorových vozidel, Ilustrační Foto:TPCA | zdroj: NašePeníze.cz

Zatímco průměrné platy pracovníků v průmyslové produkci České republiky během uplynulého roku vzrostly o 5,4 procenta na 29 136 korun, celkový výsledek tohoto odvětví ve sledovaném období klesl o 1,2 procenta. Informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

"Začátek loňského roku byl slibný, poslední kvartál však potvrdil, že se situace nevyvíjí dobře, a zatím ani nevidíme signály zlepšení," říká partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC ČR Petr Smutný s tím, že celková nálada v odvětví klesá spolu s výsledky jeho největších odběratelů. "Ani německá ekonomika, kam směřuje největší část vývozu našeho průmyslu, nedokázala udržet růstová čísla a poslední výsledky eurozóny naznačují, že nás čeká těžký rok," doplnil Smutný. Podle jeho slov budou za takovéto situace růst jen takové podniky, které si díky zdravé struktuře nákladů a hotovostních toků dokázaly udržet dostatečnou flexibilitu, jež jim i při tlaku na marže umožnila efektivně plnit specializovanější a méně objemové zakázky než v minulosti.

V samotném prosinci 2012 klesla meziroční reálná průmyslová produkce České republiky o 12,5 procenta, po očištění od sezonních vlivů včetně počtu pracovních dnů se však propad výrazně snížil, konkrétně na 0,1 procenta. Poslední měsíc loňského roku měl o tři pracovní dny méně, než stejný měsíc v roce 2011.

K meziročnímu poklesu průmyslové výroby nejvýrazněji přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba strojů a zařízení, výroba pryžových a plastových výrobků, těžba a dobývání a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení.

"Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v prosinci 2012 meziročně klesly o 10,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 9,9 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 10,4 procenta," uvádí dále zpráva ČSÚ s tím, že hodnota nových zakázek v prosinci 2012 ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 11,5 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 10,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 13,4 procenta.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články