Český stát dluží stavebním firmám 800 mil. korun

27. 3. 2009 – 7:34 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Český stát dluží stavebním firmám 800 mil. korun
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Český stát prostřednictvímředitelství silnic a dálnic dluží svým dodavatelům zhruba 800 milionů korun. Jen společnostem Skanska DS a ODS Dopravní stavby Ostrava stát dluží zhruba 500 milionů korun. Právě tyto společnosti se podílejí na stavbě moravské dálnice D47. Řekl to dnešnímu vydání Hospodářských novin (HN) náměstek ŘSD Pavel Hartig.





- Starostové chtějí, aby se co nejdříve dokončila stavba dálnice D8

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš k tomu Hospodářským novinám řekl: \"Stavbaři jsou pobouřeni. Platební kázeň státu je neuvěřitelná,\" \"Obchodní zákoník, všeobecné obchodní podmínky, standardy platné v Evropské unii - tam všude se počítá s 30denní splatností faktur. U nás ale stát platí se 60, 90, ale dokonce i s neuvěřitelnou 180denní splatností,\" dodal Matyáš.

Dodavatelé, kterým stát dluží peníze situaci nechtějí moc komentovat, jejich šéfové se bojí si ŘSD znepřátelit. \"Pak bychom mohli na peníze čekat ještě déle, řekl HN zástupce jednoho z věřitelů. Situaci nechtěl komentovat například mluvčí Skansky. Z neformálních rozhovorů s manažery stavebních firem ale vyplývá, že situace je vážná, píšou HN.

ŘSD podle Hartiga nejtíživější dluhy vyřešilo převodem loňských nevyužitých peněz do letošního rozpočtu. \"Náš prostor pro řešení je ale omezen možnostmi Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), uvedl pro deník Hartig.

Ředitel SFDI a náměstek ministra dopravy Gustáv Slamečka v úterý na Žofínském fóru řekl, že fond požádal vládu, aby zvýšila letošní dotaci do rozpočtu fondu z 36,4 miliardy o 8,4 miliardy korun. Návrh projednala rada ekonomických ministrů a ještě by se jím měla zabývat Národní ekonomická rada vlády.


Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články