Českým lázním se loni rekordně dařilo, více si je užívali Češi

15. 2. 2011 – 9:39 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Českým lázním se loni rekordně dařilo, více si je užívali Češi
Nejvíce cizinců přijelo vloni do českých lázní z Německa (172 tisíc) a z Ruska (64 tisíc)., Foto: SPA Hotel Imperial | zdroj: NašePeníze.cz

Do českých lázní přijelo v roce 2010 celkem 676 tisíc hostů, což je meziročně o čtyři procenta více, čímž byl překonán historický rekord z roku 2008. V úterý o tom informoval mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Z toho bylo 317 tisíc cizinců (meziroční nárůst o tři procenta) a 359 tisíc Čechů (pětiprocentní nárůst).

Bezkonkurenčně nejvíce hostů, a to jak zahraničních, tak i českých, jezdí v České republice do lázeňských zařízení v Karlovarském kraji, díky kterému vloni zaznamenala Česká republika rekordní čísla. Vloni navštívilo Karlovarský kraj celkem 397 tisíc lázeňských hostů (298 tisíc cizinci a 99 tisíc Češi), což znamená meziroční nárůst o sedm procent. Z tohoto údaje vyplývá, že 59 procent všech hostů do českých lázní směřuje pouze do Karlovarského kraje.

Druhým nejnavštěvovanějším lázeňským krajem je v Česku s velkým odstupem Zlínský kraj, který vloni navštívilo 66 tisíc lázeňských hostů (pět tisíc cizinci a 61 tisíc Češi), což znamená stejný počet jako vloni.

Třetím nejnavštěvovanějším českým lázeňským krajem je Olomoucký kraj, který vloni navštívilo 47 tisíc lázeňských hostů (dva tisíce cizinci a 45 tisíce Češi), což znamená meziroční pokles o devět procent.

Nejvíce cizinců přijelo vloni do českých lázní z Německa (172 tisíc) a z Ruska (64 tisíc).

Podle Okamury české lázeňství ještě zdaleka nevyčerpalo svůj potenciál. "Česká lázeňská zařízení se totiž často už z minulosti orientují především na léčebné lázeňství, tedy na pět procent nemocné populace. Potenciál relaxačního lázeňství, tedy pobytů pro pětadevadesát procent zdravé populace, tak není ani zdaleka vyčerpaný, přestože česká společnost bohatne a zvyšuje se tím poptávka po tomto typu pobytů. A právě v případě relaxačních lázeňských pobytů pro většinovou zdravou populaci nám v České republice už dříve ´ujel vlak´, a tak desetitisíce českých turistů směřují za těmito pobyty do zahraničí, především na Slovensko a do Maďarska, kde se na tyto pobyty správně a včas zaměřili," okomentoval stav českého lázeňství Okamura.

Českým lázním proto doporučuje, aby ještě více rozšířily nabídku pro zdravou populaci a nabídly nejen léčebné, ale i relaxační pobyty, aby bylo možné oslovit co nejširší spektrum klientů. "Některé české lázně si to už uvědomily a začaly tímto směrem postupovat," dodal Okamura.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články