Čeští řidiči jsou v zahraničí opatrnější

11. 8. 2010 – 15:29 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čeští řidiči jsou v zahraničí opatrnější
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Sezóna letních dovolených je v plném proudu a řada lidí volí ke svým cestám do zahraničí automobil.

Přestože se dopravní předpisy v jednotlivých evropských zemích liší pouze minimálně, dle statistik Slavia pojišťovny jsou řidiči v zahraničí mnohem opatrnější než v ČR. Z celkového počtu škodných událostí likviduje Slavia pojišťovna pouze 0,5 % nehod v zahraničí. I přes tuto poměrně příznivou statistiku je dobré mít na paměti několik základních pravidel, jak správně postupovat, pokud se stanete účastníkem dopravní nehody.

Nepozornost a nedodržení bezpečné vzdálenosti, to jsou hlavní důvody dopravních nehod Čechů v zahraničí. Dle statistik Slavia pojišťovny pak Češi nejčastěji bourají v Německu, Francii a v tradiční letní prázdninové destinaci – v zemích bývalé Jugoslávie. „Dopravní nehody v zahraničí tvoří jen malé procento ze všech dopravních nehod, které vyřizujeme. To pouze dokládá skutečnost, že jsou řidiči za hranicemi ČR mnohem opatrnější. Na předních místech statistik tak nefigurují tradiční české neduhy jako překračování povolené rychlosti, nedovolené předjíždění či řízení pod vlivem alkoholu,“ říká Ing. Petr Bečička, ředitel oddělení likvidace ze Slavia pojišťovny.

Dopravní nehoda v zahraničí může dovolenou pěkně znepříjemnit. Pokud se do takové situace dostanete, tak Slavia pojišťovna doporučuje dodržet tři základní pravidla:
1. jednoznačně nehodu hlaste na policii,
2. kontaktujte partnerskou asistenční službu pojišťovny (u Slavia pojišťovny ÚAMK, telefon ze zahraničí: +420 261 000 525),
3. nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.

Při nehodě i poruše v zahraničí pomůže asistenční služba
Slavia pojišťovna nabízí k variantě povinného ručení PROFI zdarma službu Slavia Assistance, k variantě ZÁKLAD pak stojí asistenční služba ročně 150 Kč. Význam asistenční služby oceníte právě v momentě, kdy se dostanete na cestách do problémů.

Vybrané služby, které získáte v ČR i v zahraničí v rámci Slavia Assistance:

- Oprava na místě neboli Silniční služba - na místě nepojízdného automobilu bude poskytnuta základní asistence v případě, že lze závadu snadno odstranit a automobil zpojízdnit. Tuto službu je možné čerpat opakovaně (nejvýše však dvakrát za 24 hodin) s výjimkou odstraňování stejné závady na automobilu.
o Zdarma až do výše 120 eur

- Oprava v servisu: uživatel hradí náhradní díly a ostatní materiál
o Zdarma až do výše 3000 Kč

- Odtah nepojízdného automobilu: pokud nemůže být automobil zpojízdněn na místě poruchy, automobil bude odtažen odtahovým vozidlem do nejbližšího autorizovaného značkového nebo kvalitního servisu. Součástí odtahu není vyprošťování automobilu z terénu.
o Služba je zdarma

- Pokud nemůže být oprava nepojízdného automobilu dokončena v den vzniku poruchy automobilu, má řidič na výběr tyto možnosti:
o Ubytování v hotelu po dobu opravy v autorizovaném servisu (zdarma až 2 noci)
o Doprava domů nebo pokračování v cestě náhradním vozidlem z půjčovny stejné nebo nižší kategorie (zdarma až na 2 dny)
o Repatriace neopraveného automobilu přes hranice, nepojízdný automobil bude na žádost dopraven odtahovým vozidlem do autorizovaného značkového servisu místně příslušného zákazníkovi. (Organizace zdarma, služba za úhradu).
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články