Čeští vlastenci půjčí státu 31 miliard

13. 11. 2012 – 11:34 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čeští vlastenci půjčí státu 31 miliard
Novinkou podzimní emise státních spořících dluhopisů byla možnost zakoupit dva druhy ozdobných certifikátů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo financí eviduje objednávky státních dluhopisů ve výši necelých 31 miliard korun, informoval v úterý rezort na svých webových stránkách. Zájem byl největší z dosavadních tří emisí, ministerstvo dokonce muselo kvůli velkému zájmu ukončit objednávky předčasně.

"Vzhledem k obrovskému zájmu a naplnění cíle, který jsme si stanovili v rozmezí 10 až 20 miliard korun, budeme nuceni upisovací období předčasně ukončit," uvedl koncem minulého týdne ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Možnost objednat spořicí dluhopisy skončila v pondělí 12. listopadu. Objednávky je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období, tedy do pondělí 19. listopadu. Připsání dluhopisů na účty vlastníků se uskuteční 12. prosince 2012.

"Státní dluhopisy jsou konzervativním nástrojem jak uložit peníze na pozdější spotřebu. Z hlediska výnosu je však investice do dluhopisů spíše méně výnosná, i když bezpečná. V případě, že střadatelé chtějí odkládat i malé částky pravidelně a vytvořit si rezervu na penzi, nebo pozdější spotřebu, vyplatí se obvykle pravidelná investice do některých fondů. S tím poradí a případně investici zprostředkuje jakýkoliv kvalifikovaný privátní poradce" doplnil Martin Slapnička, odborník na finanční produkty.

Objednávat spořící státní dluhopisy bylo možné na téměř 1400 pobočkách jejich distributorů teprve od pondělí 5. listopadu. Místo necelého měsíce se tak možnost objednávání zkrátila na pouhý jeden týden.

Novinkou podzimní emise státních spořících dluhopisů byla možnost zakoupit dva druhy ozdobných certifikátů. Jedná se o dluhopisy "dárkový", který obdrží obdarovaný od vlastníka a o "pamětní list emise" - tedy ozdobné osvědčení o vlastnictví spořících státních dluhopisů.

V nabídce zůstaly i čtyři starší typy dluhopisů. Jedná se o krátkodobý diskontovaný, pětiletý kuponový, pětiletý reinvestiční a sedmiletý protiinflační. Nový, tříletý dluhopis nabídne stejnou výši úročení každý rok a na konci třetího léta úrokovou prémii za držení do splatnosti.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články