Čeští vysokoškoláci očekávají nástupní plat 22 tisíc čistého

12. 4. 2013 – 10:16 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čeští vysokoškoláci očekávají nástupní plat 22 tisíc čistého
Průzkum také ukázal, že čeští studenti během vysokoškolského studia aktivně vyhledávají pracovní příležitosti pro získání odborných zkušeností. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nástupní plat na úrovni 880 eur, což odpovídá zhruba 22 tisícům korun čistého, očekávají absolventi vysokých škol v České republice. Ti navíc předpokládají, že po vstupu do svého prvního zaměstnání budou povýšeni do dvou let, uvedla ve čtvrtek společnost Deloitte.

Proti tomu například studenti na Slovensku počítají s nástupním platem 737 eur (18 500 korun), v Polsku 686 eur a v Maďarsku 588 eur. Proti tomu vyšší očekávání mají například Slovinci (1004 eur).

Pracovní nabídky by čerství držitelé diplomů nejčastěji hledali na specializovaných internetových stránkách (83 procent), přímo na webových stránkách vysněného zaměstnavatele (68 procent), u rodiny a přátel (28 procent) nebo na pracovních veletrzích či sociálních sítích.

TIP: Práce v Ústí nad Labem pro švýcarskou finanční společnost

Ochota mladých lidí se za prací přestěhovat je na relativně vysoké úrovni. Tento krok by reálně podstoupilo 72 procent respondentů. Do ciziny by za prací jelo až 63 procent absolventů. Větší ochotu k takové změně vykazují muži (65 procent), zatímco stěhování do ciziny kvůli práci by podstoupilo 58 procent žen.

Průzkum také ukázal, že čeští studenti během vysokoškolského studia aktivně vyhledávají pracovní příležitosti pro získání odborných zkušeností. Dvě třetiny z nich absolvovala praxi během studia, více než polovina z dotazovaných si pořizuje pravidelnou brigádu.

"Ačkoli mezi nejčastější pracovní zkušenosti patří krátkodobé brigády, studenti v České republice považují za nejužitečnější praxi v oboru, který studují, a zkušenosti získané v zahraničí. Zatímco příležitost rozvíjet se je při výběru odborné praxe důležitým kritériem pro třetinu studentů, při výběru zaměstnání je toto kritérium rozhodující pouze pro pětinu z nich," uvedl Evžen Korděnko, ředitel v oddělení podnikového poradenství společnosti Deloitte.

Nejdůležitějšími aspekty pracovního života je pro respondenty příjemný pracovní kolektiv, dobrý plat a možnost dosáhnout dobrých výsledků v rámci svých schopností. Za méně důležité studenti označili nezávislou (samostatnou) práci, pružnou pracovní dobu či stres v zaměstnání.

Součástí průzkumu byly i otázky týkající se délky setrvání u prvního zaměstnavatele, či za jak dlouho očekávají povýšení. Téměř 60 procent absolventů a studentů v ČR plánuje u prvního zaměstnavatele setrvat déle než jeden rok, nicméně očekávají, že po prvním roce budou pracovně povýšeni.

Společnost Deloitte uspořádala svůj průzkum na vzorku 4000 studentů z 11 zemí střední Evropy.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články