Čeští zemědělci loni vyvezli potraviny za více než 147 miliard korun

7. 2. 2013 – 18:43 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čeští zemědělci loni vyvezli potraviny za více než 147 miliard korun
Česko patří k otevřeným ekonomikám a dlouhodobě vykazuje záporné saldo zahraničního zemědělského obchodu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Čeští zemědělci vyvezli loni do zahraničí výrobky za 147, 152 miliardy korun. Statistiky ministerstva ukazují, že vloni klesl schodek zemědělského zahraničního obchodu přibližně o třetinu ve srovnání s rokem 2011, informoval ve čtvrtek ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

"V roce 2012 rostl agrární vývoz rychleji než dovoz. Tento trend jsme zaznamenali už v předešlém roce. Český agrární obchod je tedy v dobré kondici," řekl ministr zemědělství Petr Bendl. Schodek zemědělského zahraničního obchodu byl v loňském roce výrazně nižší než v několika posledních letech. Dosáhl necelých 25 miliard korun, což je v porovnání s rokem 2011 o třetinu méně.

Schodek agrárního obchodu je jen jednou z veličin, podle kterých se posuzuje výkonnost zemědělského vývozu a dovozu. Dalším důležitým a pozitivním ukazatelem je skutečnost, že k razantnímu snížení záporného salda došlo v situaci, kdy se výrazně zvýšil celkový obrat agrárního zahraničního obchodu. V roce 2012 přesáhl obrat zemědělského vývozu a dovozu poprvé 300 miliard korun.

"Čeští zemědělci a potravináři dosáhli historicky vysoké hodnoty ukazatele krytí dovozu vývozem, který překročil 85 procent. Nechci výsledky jakkoliv přeceňovat, ale z dosavadních výsledků je jasné, že obchodní výkonnost českého zemědělství a potravinářství je dobrá a vyvíjí se pozitivně" řekl na závěr ministr Bendl.

Potraviny více dovážíme

Česko patří k otevřeným ekonomikám a dlouhodobě vykazuje záporné saldo zahraničního zemědělského obchodu. Na schodku se ale významně podílí dovoz potravin, které se v českých podmínkách nedají pěstovat, jako je například tropické a subtropické ovoce nebo mořské ryby.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články