Cestování: Obliba autovlaků roste, České dráhy loni odvezly na Slovensko přes pět a půl tisíce aut

8. 5. 2009 – 8:19 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cestování: Obliba autovlaků roste, České dráhy loni odvezly na Slovensko přes pět a půl tisíce aut
Foto: ČD | zdroj: NašePeníze.cz

Autovlaky do Popradu a Košic jsou mezi zákazníky Českých drah stále populárnější. Zatímco v roce 2006 přepravily ČD ve směru na Slovensko celkem 3412 automobilů, v roce 2008 to bylo o téměř dvě třetiny více. V letní sezóně navíc opět vyjede autovlak na Jadran. Doklady na tento vlak je možné koupit už teď.


Autovlaky na Slovensko – nově také ve dne


České dráhy nabízejí přepravu automobilů na Slovensko nočním vlakem EuroNight „Slovakia“ a od prosince 2008 nově také denním vlakem EuroCity „Košičan“. Podle statistik je zájem o tuto službu stále větší. Zatímco v roce 2006 odvezly ČD ve směru na Slovensko celkem 3412 automobilů, v roce 2007 to bylo už 4894 a loni dokonce 5582 vozů. „Oproti předešlým rokům dnes vypravujeme na Slovensko každý den o jeden autovůz více. Tento vagón jezdí na EuroCity Košičan a mohou ho využít všichni, kteří nechtějí cestovat přes noc. Dá se proto předpokládat, že v letošním roce bude zájem o přepravu aut na Slovensko ještě větší,“ říká Robert Černý, ředitel Odboru koncepce a obchodu osobní dopravy ČD.

- Dovolená: Bojíte se prasečí chřipky a chcete odstoupit od smlouvy s cestovní kanceláří?
- Satelitní snímky pomáhají Čechům při výběru dovolené
- Cyklovlaky: začíná sezóna, rady a tipy na cesty

Noční vlak, který odjíždí z Prahy hlavního nádraží ve 22:04, veze dva vozy určené k přepravě automobilů. „První směřuje do Popradu, druhý jede až do Košic. Nakládání aut probíhá v terminálu autovlaků na pražském hlavním nádraží každý den do 20:30,“ vysvětluje Robert Černý. „Od prosince 2008 nabízíme přepravu automobilů nově také denním vlakem EuroCity Košičan, který odjíždí z pražského hlavního nádraží v 11:09. Řidiči, kteří mají zakoupený doklad pro přepravu auta do Košic, mohou naložit svůj automobil v prostoru terminálu autovlaku každý den do 9:45. “

Zpáteční jízdenka nočním vlakem „Slovakia“ z Prahy do Popradu zahrnující jízdenku pro řidiče, příplatek za ubytovací službu a přepravu automobilu stojí 2040 korun (do Košic 2328 Kč). Druhý až pátý cestující jedoucí společně s řidičem zaplatí za cestu tam a zpět po 843 korunách (do Košic 979 Kč). Zpáteční jízdenka na denní autovlak „Košičan“ z Prahy do Košic stojí řidiče 2142 korun, spolucestující pak 793 korun. V autovlaku je možné použít i další nabídky, například CityStar.

Podmínky přepravy automobilů ve vlacích Českých drah a detailní ceník je k dispozici na www.cd.cz/autovlak.



Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články