Cestovní kanceláře chtějí delší letní prázdniny

17. 7. 2009 – 14:01 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cestovní kanceláře chtějí delší letní prázdniny
Foto: fotobanka redakce | zdroj: NašePeníze.cz

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), jako největší profesní sdružení cestovních kanceláří a agentur v ČR, navrhla vládě i příslušným ministrům zahájit diskusi a následně i legislativní kroky k prodloužení prázdnin o týden v červnu a září nebo o dva týdny buď v červnu nebo v září.


Podle AČCKA to prospěje všem dětem, rodinám a v dlouhodobém horizontu, až v ČR ještě více stoupne životní úroveň tak, aby mohli lidí více a častěji cestovat, i celému cestovnímu ruchu.

- České dětské letní tábory patří k nejlevnějším a jsou oblíbené

Takto úpravené delší letní prázdiny již mají v mnoha zemích Evropy například ve Španělsku, Itálii, Chorvatsku atd.

\"Zároveň jsme požádali Ministerstvo školství, aby vydalo doporučení ředitelům škol, aby v případě žádostí od rodičů  nebránili dětem umožnit zdravý pobyt u moře či dovolenou s rodiči i mimo stanovený termín.\" Uvedl  Tomio Okamura, mluvčí AČCKA

AČCKA není podle svého vyjádření nakloněna návrhu jedné z organizací v cestovním ruchu, který byl zveřejněn před týdnem, aby si  školy v jednotlivých městech mohly samy rozhodovat o rozložení dvou měsíců prázdnin od června do září.

Vzhledem k tradicím v naší zemi je to však pro veřejnost pravděpodobně těžko přijatelné. Mohla by tak vzniknout situace, že děti v rodinách navštěvující různé školy a měly by odlišný termín prázdin. Proti se postavily i školské odbory.

\"Vzhledem k velikosti naší republiky ve srovnání se sousedním Německem, považujeme návrh  na \"klouzavý termín letních prázdin\" pro naší malou zemi za velice nevhodný a myslíme si, že by u nás mělo v tomto případě platit stejné pravidlo pro všechny.\" Dopnil Okamura

Neobstojí pravděpodobně ani srovnání s jarními prázdninami, jelikož  podle údajů ČSÚ si vybírá 70% Čechů svojí dovolenou v létě, takže problematika letních prázdnin je na zcela jiné kvantitativní úrovni než v případě jarních.

Asociace dnes zaslala návrh na prodloužení délky prázdin zainteresovaným členům vlády, ministryni školství paní Miroslavě Kopicové a ministru pro místní rozvoj Rostislavu Vondruškovi.


Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články