Krásné technické šílenosti od NVIDIE
zdroj: tisková zpráva

Krásné technické šílenosti od NVIDIE

9. 1. 2006 15:15 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Na veletrhu CES prezentovala NVIDIA a její partneři dvě velice zajímavé technologie.

news zdroj: tisková zpráva Možná ukazují směr, kam se bude vývoj v oblasti grafických karet v následujících letech ubírat. Tou první technologií je QUAD SLI. To je systém, který dovoluje propojit celkem 4 grafické čipy v jednom počítači. Pokud nás čtete pravidelně, tak to pro vás asi není nic nového. ALe v Las Vegas prezentoval výrobce počítačů Dell model PC nazvaný XPS 600 Renegade, který obsahoval čtyři kusy čipů GeForce 7800 GTX 512, fakticky 2 grafické karty, každou se dvěma čipy, základní desku s nForce 4 SLI x16 a procesor Intel Pentium 4 Extreme Edition 3,46 GHz, ale přetaktovaný na 4,26 GHz.

Čipy tohoto grafického subsystému mají dohromady celkem 1,3 miliardy tranzistorů a 96 renderovacích cest, s celkovým výkonem 41 GigaPixelů za vteřinu, což dovoluje hrát naprosto jakoukoliv současnou hru na maximální možné detaily, třeba se zapnutým dynamickým stínováním, a to v rozlišení 2560 x 1600 obrazových bodů + 32 násobný antialiasing + 16 násobné anizotropní filtrování. Spotřebu výrobce neudává, ale na LegitReviews spotřebu celého systému odhadli na 950 Wattů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Druhou zajímavostí je grafická karta od MSI, MXM SLI, která obsahuje dva NVIDIA MXM moduly s čipy GeForce 6600 Go zapojenými do SLI. Je to vlastně první grafická karta s vyměnitelným grafickými čipy a pamětmi. Původně totiž byly moduly NVIDIA MXM vyvinuty do notebooků, proto také obsahují ty dva Go čipy, ale jak je vidět, mohou se uplatnit i jinde. Karta dokáže pracovat i s jedním modulem, přičemž ten druhý (pravděpodobně by měl být identický s tím prvním) je možné dokoupit později. Spotřeba je podstatně menší než v předchozím případě a potřebuje jenom malé, 4 cm větráčky.

zdroj: LegitReviews

cappy

Nejnovější články