ČEZ bude sledovat spotřebu elektřiny svých zákazníků online

28. 6. 2011 – 21:33 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČEZ bude sledovat spotřebu elektřiny svých zákazníků online
Chytrá měřidla půjdou v budoucnu propojit i s řídícím systémem inteligentního domu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Skupina ČEZ zahájila na přelomu května a června instalaci chytrých elektroměrů, přístroje už namontovala více než pěti tisícům odběratelů, do konce roku 2011 jich ČEZ uvede do provozu 33 tisíc.

První přístroje uvedli pracovníci ČEZ Měření do provozu v domácnostech v Pardubicích. Elektroměry v nejbližší době dostanou také zákazníci ve Vrchlabí a na severu Čech, a to v oblasti Jeřmanic. Instalace chytrých elektroměrů v těchto oblastech bude probíhat až do konce roku 2011, zařízení pak bude používat 33 tisíc domácností připojených k distribuční síti Skupiny ČEZ.

"Pro nás jako distributora je důležité především vyzkoušet a zjistit, jak se budou chytré elektroměry chovat v reálných podmínkách naší sítě. K tomu, abychom mohli tyto přístroje instalovat v dalších oblastech, musíme vědět, jak elektroměry pracují a jak jejich služby využívají naši zákazníci," prohlásil ředitel divize Distribuce ČEZ Jiří Kudrnáč.

Zahájení instalace měřidel je druhou fází pilotního projektu chytrých elektroměrů - před jejím spuštěním předcházela fáze důkladného testování přístrojů. V průběhu roku 2011 Skupina ČEZ zprovozní nový webový portál, který vybraným zákazníkům nabídne i "home display" nebo TV-box. Díky nim bude odběratel moci sledovat svojí spotřebu elektřiny na domácím počítači nebo televizní obrazovce. "Chceme, aby používání chytrých elektroměrů bylo pro naše zákazníky jednoduché a zároveň pohodlné. Ve spolupráci se spotřebiteli si chceme ověřit naše hypotézy o možnostech a potenciálu změny spotřebitelského chování," dodal generální ředitel ČEZ Měření Filip Secký.

Z hlediska spotřebitele nabízejí chytré elektroměry podle ČEZ řadu výhod. Dovolují nastavit přesnější zúčtovací zálohy a zejména pomáhají spotřebitelům lépe řídit jejich spotřebu energie – inteligentní měřidla s displejem mohou poskytnout aktuální informaci o spotřebě elektřiny a zákazník se tak může rozhodnout, zda bude energii odebírat v tak zvané špičce nebo mimo ní.

Chytré elektroměry by v budoucnu mohly spotřebiteli navíc přinést širší spektrum tarifů. Data získaná z elektroměrů jsou zpracovávána anonymně a při jejich přenosu budou nasazeny sofistikované zabezpečovací mechanismy. "Z údajů není zřejmé, k jakému odběrnému místu přísluší. Ke spojení dat s popisem zákazníka dojde až ve fakturačním datovém centru, které je zabezpečeno proti napadení," poznamenal vedoucí projektu chytrých elektroměrů Ondřej Mamula.

Chytrá měřidla půjdou v budoucnu propojit i s řídícím systémem inteligentního domu. Zákazník pak bude mít k dispozici nejen data o své spotřebě, ale zároveň i o aktuální ceně odebírané elektřiny. Řídicí systém domu bude regulovat vnitřní teplotu domu v závislosti na okolních podmínkách, aby se interiér zbytečně nepřetápěl nebo nevychlazoval. Bude ovládat i další spotřebiče v domě, včetně nabíjení elektromobilu, a to tak, aby při zachování požadovaného komfortu byly náklady domu na elektřinu minimální. Spotřebitel dokonce bude moci vše sledovat a regulovat na dálku, a to buď z počítače, nebo z aplikace v mobilním telefonu.

Do budoucna se s chytrými elektroměry počítá pro nasazení dalších moderních technologií, jako jsou chytré sítě. Sběr informací z každého odběrného místa a schopnost kooperace s řídicím systémem chytrého domu otevírají nové možnosti v řízení sítě, které distributorovi umožní se vyrovnat s novými riziky, například s rostoucím objemem obtížně řiditelné výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, a zajistit tak požadovanou kvalitu dodávané energie.

-Filip Sušanka | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články