Chceme stejný důchod jako plat, nic pro to ale neděláme

29. 5. 2012 – 21:36 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chceme stejný důchod jako plat, nic pro to ale neděláme
Podle průzkumu touží téměř jedna třetina Čechů po stejně vysokém důchodu, jako je jejich příjem. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Většina Čechů sice otázku peněz na důchod považuje za důležitou, ale žádné konkrétní kroky v tomto směru nepodniká. Ukázal to nedávný průzkum pro jednu z bank.

O to překvapivějším je zjištění, že celých 41 % obyvatel nevyužívá žádnou formu soukromého zabezpečení na stáří a jen 2 % za tímto účelem dlouhodobě a pravidelně investují prostřednictvím kapitálových trhů,“ uvedl Gabriel Tkáč, vedoucí studie v GfK. Laxní přístup a odkládání věcí na pozdější dobu se však nemusí vyplatit. To potvrzuje i vývoj poměru důchodu k příjmům. „Dnes stát vyplácí důchod ve výši zhruba 40 % příjmu. Ale ještě nedávno jsme se pohybovali i na 55 %. Trend je jasně klesající, očekávám, že za nedlouho se dostaneme na 20 %,“ upozorňuje Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Podle průzkumu touží téměř jedna třetina Čechů po stejně vysokém důchodu, jako je jejich příjem. Pozitivní zprávou je, že 66 % z nich ví, že stávající důchodové zabezpečení stačit nebude, přesto ale nepodnikají žádné kroky, aby o svou životní úroveň nepřišli. Proč? Buď si myslí, že jsou příliš mladí nebo nemají finanční prostředky. Neuvědomují si, že čím dříve začnou spořit, tím více času budou mít na zajištění potřebných prostředků na důchod.  

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články