ČEZ: Firmy si budou moci stanovovat cenu elektřiny každý den

3. 9. 2009 – 8:52 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČEZ: Firmy si budou moci stanovovat cenu elektřiny každý den
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Skupina ČEZ připravuje na příští rok pro firmy novinku v oblasti cen elektrické energie. Cílem je umožnit firemám flexibilně řídit riziko spojené změnou ceny elektřiny. Cena elektřiny pro následující den dodávky bude pro tyto zákazníky stanovena na základě aktuální výše cen na denním trhu (SPOT).


ČEZ tak podle svého vyjádření reaguje na poptávku velkých firem, které po vzoru západních trhů volají po cenách elektřiny odpovídajících aktuální ceně na velkoobchodních trzích.

V kombinaci s produktem České spořitelny, a.s. (finanční derivát na elektřinu) tak firmy získají unikátní možnost aktivně a flexibilně řídit způsob a čas pořízení elektřiny a minimalizovat tak riziko spojené se změnou ceny elektřiny popř. spekulovat na vývoj cen v budoucím období.

- ODS: Lidé si budou moci zkrotit ČEZ sami pomocí monitoru elektřiny
- ČSSD chce snížit ceny elektřiny o 20 až 30 procent, další volební lákadlo?
- ČEZ chce na českých silnicích elektromobily
- Spotřeba elektřiny v ČR klesla o 15 procent
- Firmy: ČEZ očekává pokles prodeje elektřiny

Firmám se tak současná nabídka produktů, kdy se cena stanovuje ročně, čtvrtletně a měsíčně, rozšiřuje o produkt, u kterého se cena stanovuje tržním mechanismem každý den.

Jak to konkrétně bude vypadat:

ČEZ Prodej dodá zákazníkovi elektřinu za aktuálně platnou cenu silové elektřiny na denním trhu (SPOT) navýšenou o náklady spojené se správou portfolia a převzetím odpovědnosti za odchylku.

Náklady spojené se správou portfolia a s převzetím odpovědnosti za odchylku budou stanoveny jako fixní částka za MWh dopředu, při uzavření kontraktu.

Zákazník si bude každý den závazně upřesňovat svoji spotřebu pro následující den, což bude podkladem pro pořízení potřebné elektřiny na velkoobchodním trhu den předem.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články