ČEZ kupuje podíl v Pražské teplárenské

1. 7. 2009 – 9:52 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČEZ kupuje podíl v Pražské teplárenské
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Energetická společnost ČEZ oznámila, že se dohodla se skupinou J&T na koupi 49 % podílu v Pražské teplárenské. Detaily transakce nebyly zveřejněny. J&T získala aktiva v rámci prodeje českých aktiv britskou společností International Power. Tržní kapitalizace prodávaných aktiv činí 22,5 mld. Kč.


ČEZ se o podíl v Pražské teplárenské zajímal v souvislosti s připravovanou paroplynovou elektrárnu v Mělníce, která v budoucnu zabezpečí i dodávku tepla pro Prahu.

- ČEZ chce postavit na Slovensku jadernou elektrárnu

ČEZ se vzhledem ke svému postavení na trhu s elektřinou v České republice nemohl samostatně zajímat o veškerá aktiva International Power v České republice, která se jejich vlastník rozhodl prodat jako celek. ČEZ se tedy o koupi minoritního podílu v Pražské teplárenské rozhodl jednat se subjektem, skupinou J&T, který tato aktiva získá.

Podnikatelský záměr na novou 800 MW paroplynovou elektrárnu v lokalitě Mělník schválilo vedení ČEZ na konci dubna. Záměrem tohoto projektu je vybudovat elektrárnu, která bude připravena v blízké budoucnosti i nahradit výkon dožívajících uhelných zdrojů v této lokalitě. Stávající bloky budou postupně odstavovány v období po roce 2015.

Podle ČEZu, je lokalita je velmi vhodná pro výstavbu paroplynového zdroje, protože disponuje veškerou potřebnou infrastrukturou, včetně možnosti připojení na plynovou soustavu. Plynové elektrárny mají významně nižší emise oxidů síry, dusíku i prachu oproti uhelným elektrárnám. Nižší jsou i emise CO2. Tím dojde k výraznému snížení emisí v celém Středočeském kraji. V tuto chvíli ČEZ provozuje v lokalitě 3 uhelné bloky, dva o výkonu 110 MW a jeden o výkonu 500 MW. Společnost Energotrans (100% vlastněna Pražskou teplárenskou) ve stejné lokalitě provozuje uhelné bloky s celkovým výkonem 352 MW.

\"Nový zdroj nabízí mnohem větší flexibilitu výroby elektřiny než uhelné elektrárny. Paroplynová elektrárna bude schopna pracovat ve všech režimech – špičková, pološpičková i v základním zatížení a bude rovněž velmi vhodná pro dodávku cenově výhodného tepla pro Prahu a Mělník, poté co dožijí stávající uhelné zdroje, které momentálně dodávku tepla zajišťují.\" Uvedl ČEZ.

Pražská teplárenská a.s. je největším výrobcem a distributorem tepla v Praze. Zásobuje zhruba 265 000 domácností, řadu průmyslových podniků a administrativních budov i nákupních center. Prostřednictvím své dceřiné společnosti Energotrans provozuje hnědouhelnou elektrárnu Mělník I. o instalovaném výkonu 352 MW.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články