ČEZ nabídne pro rok 2010 o 15 pct levnější elektřinu než letos

26. 2. 2009 – 14:29 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČEZ nabídne pro rok 2010 o 15 pct levnější elektřinu než letos
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Velkoobchodní ceny elektřiny v poslední době dále výrazně poklesly. Na základě současného příznivého vývoje cen elektřiny na rok 2010 na energetické burze přichází ČEZ s aktualizovanou nabídkou možnosti zafixovat si již nyní cenu elektřiny na rok 2010. Pravděpodobným důvodem k poklesu cen může být také celosvětová krize vedoucí k úsporám energií.


Podle energetické společnosti ČEZ velkoobchodní ceny elektřiny v poslední době dále výrazně poklesly. Na základě současného příznivého vývoje cen elektřiny na rok 2010 na energetické burze přichází ČEZ s aktualizovanou nabídkou možnosti zafixovat si již nyní cenu elektřiny na rok 2010.

-
Cena elektřiny je neúměrná, říká 95 pct obyvatel Česka
- Elektřina je nejlevnější od založení energetické burzy v Praze

Podmínkou snížení ceny je ale objednávka produktu, který toto snížení garantuje.
ČEZ se rozhodl nabídnout novou, výhodnější fixaci cen nejen podnikatelům, ale i všem domácnostem. ČEZ nabídl domácnostem i podnikatelům fixaci cen již v prosinci 2008, kdy byl představen produkt, objednatelný do konce února 2009 s garantovaným poklesem ceny silové elektřiny o 4 procenta.

„Cena elektřiny (obchodované v EUR) na rok 2010 výrazně poklesla ve srovnání s cenou na letošní rok, naopak kurz koruny k EURu oslabil. Pokud složíme tyto dva protichůdné vlivy, vidíme, že pokud nakoupíme elektřinu pro rok 2010 nyní, můžeme garantovat našim zákazníkům dodávku elektřiny s cenou její silové části o 15 procent nižší, než byla cena silové elektřiny pro letošní rok“, vysvětluje Michal Skalka, ředitel tradingu ČEZ.

Pevné ceny elektřiny v příštím roce nabízejí také další společnosti. Ve středu Pražská energetika (PRE) oznámila prodloužení této nabídky pro domácnosti do 30. dubna. Nabídka například nezahrnuje měsíční paušální poplatek. Podle tiskového mluvčího firmy Petra Holubce domácnosti, které žijí v třípokojovém bytě, ušetří asi 650 korun ročně oproti běžným tarifům nabízených PRE.

Zákazníci společnosti E.ON si mohou zajistit pevné ceny elektřiny do konce března. Firma nabízí stejné ceny jako v letošním roce s tím, že fixace se vztahuje na kompletní platbu, tedy nikoliv jen na cenu elektřiny, ale i na regulované poplatky. Firma dále nabízí odpuštění platby za průměrnou týdenní spotřebu elektřiny v roce 2010. O tom, zda nabídku prodlouží, se rozhodne v půlce března.

Domácnosti, které se rozhodnou na některou z nabídek přistoupit, se firmám smluvně zaváží až do konce fixačního období. Není však jisté, jak se ceny elektřiny na trhu budou vyvíjet, zákazníci tak mohou vydělat i prodělat.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články