Proč se těšit na Windows Vista?
zdroj: tisková zpráva

Proč se těšit na Windows Vista?

28. 2. 2006 22:22 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Ač to bylo minulý týden dementováno, nakonec přeci jenom vznikne šest verzí Windows Vista.

Jejich jména budou Windows Vista Business (pro malé firmy), Windows Vista Enterprise (určené pro korporace, velké firmy). Dále Windows Vista Home Basic (základní verze pro domácnosti), Windows Vista Home Premium (také pro domácnosti, navíc obohacené o multimediální schopnosti). A nakonec nejvyspělejší Windows Vista Home Ultimate (pro práci i zábavu). Na rozvojové země zbude verze Windows Starter 2007 a v Evropě budeme mít na výběr ještě verze "N" bez multimediálního přehrávače Windows Media Player. Všechny verze kromě Starter Edition budou zároveň 32 i 64-bitové.

Extremetech nabízí obrázkovou prezentaci všech klíčových vlastností nových Windows (thx Bludr). Je toho poměrně dost. Například Vista mají vestavěnou nápovědu, která aktuálně říká, co zpomaluje jejich start. To může být třeba přemíra programů v nabídce Start nebo vadné/neaktualizované ovladače. Jednotlivé HW komponenty také dostaly jakýsi „Rating“. Ten se týká RAM, procesoru, pevného disku atd. a mimo jiné tento „Rating“ říká, která jednotlivá komponenta je v PC slabá, pro kombinaci s ostatními nevhodná. Zároveň se zobrazí doporučení, který software je vhodný pro celkový výkon počítače. Vista jsou jinak schopné naplánovat automatickou defragmentaci, mají vestavěné pokročilé řízení spotřeby, a co je zajímavé, dovedou využít externí zařízení, jako jsou třeba USB flash disky k tomu, aby urychlily svůj běh (použijí je třeba jako dočasný odkládací prostor).

A proč by mohly být Windows Vista docela dobrým operačním systémem? Budou mít rozpoznávání hlasu, kalendář fungující i jako diář (kam si uživatel může poznamenávat různé naplánované schůzky včetně notifikace předem), nové mini-hry, 11. generaci Media Playeru s knihovnou médií, 3D okna s možností natáčet jednotlivá otevřená okna a aktualizovat je zároveň, nové Start menu, panel pro "Gadgets" (udělátka, pro hračičky), nové Security Center s Windows Defender (pro hledání Spyware, Malware, Adware) a lepší vestavěný firewall. Nechybí ani vestavěná zálohovací utilita pro vytváření image (třeba System Image backup).

zdroj: ExtremeTech

cappy

Nejnovější články