ČEZ: Recese ovlivní až celoroční hospodářské výsledky ČEZ a výsledky firmy v příštím roce

15. 8. 2009 – 18:39 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČEZ: Recese ovlivní až celoroční hospodářské výsledky ČEZ a výsledky firmy v příštím roce
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Energetická Skupina ČEZ dosáhla v prvním pololetí letošního roku čistého zisku ve výši 32 mld. Kč, což je meziroční nárůst o 11 % procent. Ke zvýšení čistého zisku přispěl zejména prodej elektřiny pro letošní rok již v roce 2008 ještě před poklesem cen v důsledku nastupující recese. K meziročnímu zlepšení hospodářských výsledků dochází i přes celkový pokles spotřeby elektřiny v důsledku pokračující ekonomické krize. To však již ovlivnilo samotné 2. čtvrtletí, kdy došlo meziročně k poklesu zisku o 5 procent. Celoroční čistý zisk stále očekáváme na úrovni 50,2 mld. Kč.


ČEZ v červnu oznámil  svůj záměr zahájit významné investice do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji. „Výše uvedené aktivity jsme zastřešili strategickou iniciativou „FutureMotion – Energie zítřka“, jejímž cílem je zajistit společnosti ČEZ a české energetice dlouhodobou stabilitu a perspektivu, přispět k pohodlnému a bezpečnému životu lidí, co nejméně zatěžujícímu životní prostředí, a současně podpořit orientaci ČR na znalostní ekonomiku, a tím i konkurenceschopnost republiky v mezinárodní soutěži. ČEZ se chystá věnovat čtyřem hlavním záměrům: podpoře vědy, výzkumu a zavádění nových technologií do praxe, podpoře menších zdrojů elektřiny, které doplní tradiční velké elektrárny, zavedení inteligentních řešení, které rozšíří možnosti lidí rozhodovat o jejich způsobu využití energií, a podpoře elektromobilů,“ uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

- ČEZ se chystá vstoupit na trh s plynem
-
Martin Roman - ČEZ: Kdo využil fixaci cen, udělal dobře
-
ČEZ chce na českých silnicích elektromobily

Za první pololetí Skupina ČEZ investovala více než 21 miliard Kč do stávajícího majetku, především do výstavby nových výrobních kapacit a do navyšování výkonu jaderných elektráren. V elektrárně Tušimice byl poprvé na konci června přifázován  k síti první blok po komplexní obnově, v projektu výstavby nového nadkritického bloku v Ledvicích již proběhla kolaudace nové administrativní budovy a byla převzata chemická úpravna vody. V jaderné elektrárně Dukovany byl realizován projekt zvýšení instalovaného výkonu 3. bloku na 510 MW (oproti původním 440 MW), v jaderné elektrárně Temelín proběhla při historicky nejkratší rozšířené odstávce oprava nízkotlakých dílů turbíny a kompletní rekonstrukce zavážecího stroje.

Skupině ČEZ se daří i v zahraničí – všechny akvizice trvale dosahují plánované návratnosti i přes pokračující krizi.  V prvním pololetí 2009 se navíc Skupina ČEZ významně posílila v Turecku, vstoupila do Albánie a prostřednictví akvizice těžební a elektrárenské společnosti MIBRAG rozšířila svou činnost také v sousedním Německu.

Výroba elektřiny z vlastních zdrojů ČEZ, a. s., meziročně klesla o 1,8 TWh, tedy o 5,5 %. Meziroční pokles výroby v jaderných elektrárnách o 0,1 TWh byl způsoben plánovanou odstávkou 3. bloku Jaderné elektrárny Dukovany, která začala 10. 1. 2009 a trvala po dobu celého I. čtvrtletí 2009. Meziroční pokles výroby v uhelných elektrárnách o 9,5 % byl způsoben větším počtem plánovaných odstávek v uhelných elektrárnách, dále optimalizací výroby související s cenou elektřiny a poklesem poptávky.

„Hospodářská recese významně poznamenala spotřebu elektřiny v České republice v I. pololetí 2009, která meziročně poklesla o 6,9 %. Spotřeba u velkoodběratelů klesla v souvislosti s tlumením rozvojových programů o 12,5 %, zatímco u domácností spotřeba vzrostla o 1,8 % a u podnikatelského maloodběru o 0,5 %. Zastavení růstu a následný pokles poptávky po elektřině v celé Evropě je již od konce roku 2008 diktován hospodářskou krizí a společně s vývojem ceny ropy se poté odráží i v cenách elektřiny na trzích střední i jihovýchodní Evropy,“ uvedl Alan Svoboda, ředitel divize obchod.

- ČEZ, a. s.
- Rejstřík firem

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články