Chcete být prezidentem? Našetřete desítky milionů

14. 5. 2012 – 22:23 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete být prezidentem? Našetřete desítky milionů
Češi si budou vůbec poprvé volit hlavu státu v roce 2013, Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Opoziční ČSSD se s koaličními stranami dohodla na finančních limitech pro kampaň na prezidentské volby, řekl agentuře Mediafax v pondělí poslanec Marek Benda (ODS). V případě postupu do druhého kola bude moci kandidát vynaložit na kampaň až 50 milionů korun.

"Finanční limit pro kampaň do prezidentských voleb bude 40 milionů korun a 50 milionů korun v případě postupu do druhého kola," řekl Mediafaxu Benda. Na finančním limitu se s opoziční ČSSD domluvila koalice už minulý týden, do jednání zapojila i senátory.

Návrh počítá s tím, že za financování kampaně bude odpovídat volební výbor, který bude muset mít každý kandidát. Peníze na kampaň budou na speciálním účtu. "Pokud volební výbor zjistí peníze, které nebyly správně vyúčtovány, bude moci kandidáta žalovat u soudu," upřesnil Mediafaxu poslanec za ČSSD Jeroným Tejc. Takovému kandidátovi pak hrozí sankce až ve výši 1,5násobku této částky, kterou by odvedl do státního rozpočtu. Anonymní kampaně by byly nepřípustné. Účetnictví budou muset kandidáti zveřejnit do 60 dnů od voleb a předložit mandátovému a imunitnímu výboru sněmovny.

Češi si budou vůbec poprvé volit hlavu státu v roce 2013. Volba bude obdobná jako do Senátu - většinová a dvoukolová. Do druhého kola postoupí nejlepší dva kandidáti.

Dosud hlavu státu volili na společné schůzi poslanci a senátoři.

Kdo poskytne kandidátům desítky milionů na kampaň a co za to bude očekávat je doposud nejasné. Pravděpodobnými "dárci" budou hlavně politické strany, které tak budou chtít podpořit své kandidáty. Přispět budou moci pravděpodobně i sami občané a firmy.

-Karolina Brožová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články