Chcete koupit ojeté auto? Může si pro něj přijít exekutor!

2. 11. 2015 – 0:47 | nasepenize | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete koupit ojeté auto? Může si pro něj přijít exekutor!
zdroj: freeimages.com

Pokud plánujete nákup staršího vozu, dávejte dobrý pozor! Množí se totiž případy, kdy se lidé v exekuci snaží prodat auto. Zkoušejí to v autobazarech i prostřednictvím soukromé inzerce.

Novému majiteli může brzy auto zabavit exekutor a peníze, které za něj zaplatil, už s velkou pravděpodobností nikdy neuvidí!

Auto za pár tisíc, ale klidně i za milion! V exekuci může skončit jakýkoliv automobil. Je ale jen na rozhodnutí exekutora, jestli dlužníkovi vozidlo zabaví hned, nebo ho v něm nechá jezdit. Dlužníků, kteří se pak snaží přijít k penězům prodejem právě takového auta, je teď rekordní počet.

"Týdně jde zhruba o padesát aut. A vezmeme-li v úvahu, že měsíčně vykoupíme tisíc aut, tak je to velká část z celého množství," uvedl Pavel Foltýn, ředitel strategického rozvoje Auto Esa.

Zjistit, zda je vozidlo zatíženo exekucí, je na něm zástavní právo či třeba nesplacený úvěr, samozřejmě lze. Není to ale vždy spolehlivé a nejde ani o úplně levnou záležitost. "Základní prověření u firem, které se tím zabývají, stojí asi 500 korun. Ovšem vezmeme-li v úvahu, že pokud kupujete vůz a vybíráte z deseti nebo dvaceti vozů, tak byste jen do prověření těchto dvaceti vozů, musel investovat částku deset tisíc korun. My ročně investujeme částku deset milionů korun, do všech prověřovacích systémů," řekl ředitel Foltýn.

Že je na vozidle exekuce většina autobazarů pozná v podstatě okamžitě a vykutálené prodejce, kteří se snaží tato auta udat, posílají rovnou pryč. "Tato auta pak často končí v klasické inzerci – samozřejmě za velmi výhodnou cenu. Jenže na první pohled dobrý nákup, se ve finále může pěkně prodražit.

"Problém nastane, pokud věřitel nebo exekutor vznesou námitku o neplatnosti prodeje. V tomto případě se celý ten prodej automobilu zneplatní. Kupující bude muset vrátit automobil a zároveň požádat toho prodávajícího o vrácení kupní částky zpět," popsal následující postup David Sahula, mluvčí exekutorské komory. Jenže lidé v exekuci peníze zpravidla žádné nemají, takže má podvedený kupec auta jen malou šanci domoci se svých peněz zpět.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články