Chcete se zbavit stresu v práci? Vezměte s sebou pejska!

23. 4. 2013 – 21:05 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete se zbavit stresu v práci? Vezměte s sebou pejska!
Vědci přišli na to, že se výrazně zvýší hladina stresu v těle u těch zaměstnanců, kteří museli svého mazlíčka zanechat doma. Naopak těm, kteří si ho s sebou mohli vzít, se hladina nezvýšila tak rapidně. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Máte doma psa a je vám líto, že ho necháváte dlouhé hodiny doma samotného, když jste v práci? Tak ho vezměte s sebou do zaměstnání! Zlepší to náladu, navodí dobrý pocit z práce u vás i u vašich kolegů a také přítomnost čtyřnohého kamaráda sníží stres. Ukázal to výzkum vědců z univerzity ve Virginii.

Právě stres z práce je hlavním důvodem absence u zaměstnanců, syndromu vyhoření a snížení morálky, což vede ke snížení produktivity práce. Z předběžné studie, která byla zveřejněna v březnu, vyplývá, že vzít si psa na pracoviště tlumí dopad stresu během pracovního dne pro jejich páníčky a také zlepšuje pracovní morálku u kolegů, kteří přijdou se psem do kontaktu.

Vědci porovnali zaměstnance, kteří si vzali své čtyřnohé kamarády do práce, s těmi, kteří psy nemají. Výzkum se konal v jedné společnosti v americkém městě Greensborou, kde je zaměstnáno zhruba 450 lidí. V areálu firmy bylo po celý týden denně 20 až 30 psů. Všichni zaměstnanci museli odevzdávat vzorky slin, aby se dalo změřit, jak velké množství hormonů způsobujících stres se nachází v jejich těle.

Vědci přišli na to, že se výrazně zvýší hladina stresu v těle u těch zaměstnanců, kteří museli svého mazlíčka zanechat doma. Naopak těm, kteří si ho s sebou mohli vzít, se hladina nezvýšila tak rapidně.

Tým vědců zjistil také to, že psi mění zažité zvyky zaměstnanců. "Lidé, kteří svého psa v práci neměli, vyžadovali po svých kolezích, aby svého mazlíčka vzali o přestávce ven na vzduch. Tato změna prostředí měla vliv na výkon všech a také vedla k tomu, že lidé dobrovolně v práci cvičili," říká Barker.

V dotaznících, které lidé vyplňovali, se s převahou objevily pozitivní komentáře ke psům na pracovišti. "Velmi často lidé psali, že mít psího kamaráda v práci zvyšuje zásadně jejich pracovní morálku a také se zlepšují vztahy a spolupráce," uvedl Barker.

"Přítomnost psa může sloužit jako levná varianta toho, jak zlepšit spokojenost svých zaměstnanců. Zásadní je však, aby se zajistila pravidla, že se do práce budou brát pouze přátelští, čistí a dobře vychovaní domácí mazlíčci," řekl na závěr Barker s tím, že chce výzkum zopakovat, ale na větším vzorku zaměstnanců.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články