Chcete ušetřit za plyn už v říjnu? Změnit dodavatele musíte už teď

23. 5. 2013 – 9:18 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete ušetřit za plyn už v říjnu? Změnit dodavatele musíte už teď
Standardní výpovědní lhůta totiž u smluv na dobu neurčitou je 3 měsíce. Navíc měsíc trvá zpracování samotného vypovězení smlouvy. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud se rozhodnete vyměnit dodavatele plynu už nyní, můžete v příští topné sezóně výrazně ušetřit. Je ale třeba jednat rychle. Proces totiž trvá i několik měsíců, a to už začně topná sezóna.

Každý, kdo vytápí plynem, by měl v těchto dnech zbystřit. Spousta dodavatelů totiž snížila ceny a při vhodné výměně se dají ušetřit tisíce korun. Jenže se už není příliš času s rozhodnutím otálet. Změna totiž většinou nejde provést ze dne na den.

 

Standardní výpovědní lhůta totiž u smluv na dobu neurčitou je 3 měsíce. Navíc měsíc trvá zpracování samotného vypovězení smlouvy.

 

„Pokud zákazníci změní svého dodavatele nyní - v červnu bude smlouva zpracována u nového dodavatele, od července začíná běžet výpovědní lhůta a od října je již zákazník u nového dodavatele a začíná odebírat levnější energetiku. Změna se tak stihne před začátkem hlavní topné sezóny, kdy je odběr energií vyšší,“ vysvětlil Tomáš Suchý z Finančního rádce.

 

Topná sezóna přitom obecně trvá přibližně od poloviny listopadu do března a právě na jejím konci dodavatelé zlevňují, a to většinou právě proto, aby nalákali nové zákazníky. Naopak na začátku topné sezóny mnohdy dochází ke zdražování.

 

Čekat se tedy nevyplatí příliš dlouho. Ideální je tak naplánovat rozhodnutí na začátek června, od kdy budou zlevňovat ještě někteří menší dodavatelé, kteří byli ovlivnění nedávným zlevněním giganta RWE a některé další společnosti představí své nové produkty. Obecně však platí, že hlavní hráči na poli dodavatelů plynu již na snížení cen reagovali.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články