Chcete vlastní banku? UniCredit startuje franšízovou síť

14. 9. 2010 – 10:19 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete vlastní banku? UniCredit startuje franšízovou síť
Rozšiřovat pobočkovou síť touto formou je pro banku levnější, Foto:Unicredit | zdroj: NašePeníze.cz

Za pár týdnů přibude na českém bankovním trhu zcela nový fenomén: bankovní franšízy. Informoval o tom deník E15.

Místopředseda představenstva a obchodní ředitel UniCredit Bank Paolo Iannone potvrdil, že čtvrtá největší česká banka do konce letošního roku otevře několik poboček, jež budou podle jejího know-how provozovat samostatní podnikatelé. Celkem letos finanční dům počítá s 15 novými pobočkami, franšíz by měla být podle zjištění deníku E15 zhruba třetina.

 

Psali jsme dříve: Chcete podnikat a nabízet osvědčenou značku? Franchising je jistota

 

„Finalizujeme plán expanze, už jsme vybrali dvacítku franšízantů,“ uvedl Iannone. Zájemce o zakoupení franšízy UniCredit prosívá tříkolovým výběrovým řízením, které má mimo jiné prokázat schopnost dlouhodobě udržet byznys a reputaci. Jeden franšízant přitom může vést i více poboček.

Do konce příštího roku chce UniCredit Bank rozšířit svou pobočkovou síť na dvojnásobek, počet jejích obchodních míst by se tak mohl rozšířit ze současných 58 více než na stovku. A franšízy jí v tom mají významně pomoci.

Rozšiřovat pobočkovou síť touto formou je pro banku levnější, Iannone ale nechtěl specifikovat o kolik. Zájemce zaplatí bance za licenci včetně nákladů na první rok provozu kolem půl milionu korun. „Franšízanti přicházejí z různých oborů, mají například historii v pojišťovnictví, finančním poradenství, řídili regionální bankovní pobočku anebo jsou to prostě podnikatelé,“ popsal Iannone.

UniCredit není jedinou bankou na trhu, která bankovní franšízy na českém trhu prosazovala. Dříve o nich uvažovala také mBank, ta od nich ale upustila. Podle informací z trhu chystají franšízy – které jsou běžné například v Belgii – i jiné banky, například aktuálně prodávaná Banco Popolare.

UniCredit Bank již dříve uvedla, že franšízy bude otevírat ve městech méně než s 30 tisíci obyvateli, ve větších budou klasické pobočky. Franšízové filiálky nebudou provádět hotovostní operace. Na ty budou mít „inteligentní bankomaty“, které budou vydávat i přijímat peníze. Iannone uvedl, že obchodní model podobný franšízám skupina používá v Polsku.

Banka už v rámci posilování prodejní sítě letos na jaře nastartovala spolupráci s finančně poradenskou firmou Partners, která poskytuje vybrané služby UniCredit ve svých osmi klientských centrech a přes své poradce. Iannone řekl, že spolupráce bance zatím přinesla jednotky tisíc nových klientů.

UniCredit spravuje 258 miliard korun a v prvním pololetí vydělala 1,48 miliardy čistého.

Simone Radacicova, Mediafax/NašePeníze.cz

 

Kam dál: UniCredit v Itálii uzavře 230 poboček

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články