Chcete vlastní bydlení? Hledejte ho na Ústecku!

26. 5. 2011 – 15:26 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete vlastní bydlení? Hledejte ho na Ústecku!
Standard bydlení je v Česku srovnatelný s ostatními vyspělými evropskými státy a v mnoha parametrech se pohybuje nad průměrem EU, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vlastní bydlení je přáním každé mladé rodiny. Z hlediska ceny bytu k ročnímu čistému příjmu domácnosti se dvěma dětmi je nejméně dostupné pro obyvatele Prahy.

Vyplývá to z výsledků mapování regionálních rozdílů ve finanční dostupnosti bydlení v ČR, které ve čtvrtek zveřejnila ČSOB.

Naopak lidé na Ústecku by podle tohoto kritéria na vlastní byt či dům dosáhli nejsnáze. Míra zatížení domácností tržním nájemným je rovněž nejvyšší v Praze a nejnižší na Ústecku. Přitom cesta do Prahy z Teplic, nebo Ústí nad Labem trvá pouze hodinu až hodinu a půl.

Nájemné se už určuje podle nových pravidel, na co se připravit?

 

Penzisté dají za tržní nájem až 60 procent důchodu, na vlastní byt nenašetří

"Bylo by ovšem chybou, usuzovat pouze na základě těchto dat na to, že třeba na Ústecku jsou na tom lidé s bydlením lépe než v Jihomoravském kraji, kde je míra zatížení domácností tržním nájmem vyšší. V nejdražší Praze si totiž lidé díky snáze dostupné práci i vyšším výdělkům mohou dovolit platit za své bydlení více. To se pak spolu s širší nabídkou dostupných služeb odráží v tradičně vysokém zájmu o bydlení v této lokalitě," vysvětlil Martin Kupka, ředitel útvaru Investiční výzkum ČSOB.

Aktuální situace na trhu, kdy klesají ceny zejména nových nemovitostí a banky nabízejí nízké úrokové sazby, podporuje zvýšený zájem o vlastní bydlení, a to i navzdory tomu, že obecně náklady na bydlení v posledních pěti letech rostly výrazně rychleji než mzdy. "Zatímco průměrný roční nárůst průměrné mzdy v letech 2005 až 2009 představoval 6,4 procenta, náklady na bydlení ve vlastním domě rostly o 7,9 procenta a v nájemním bytě o 11,9 procenta," upřesnil Kupka.

V Česku je bydlení na kvalitní úrovni

Pokud jde o standard bydlení, ten je v Česku srovnatelný s ostatními vyspělými evropskými státy a v mnoha parametrech se pohybuje nad průměrem EU. "Zatímco například v bytech bez vany či sprchy žilo v Česku podle údajů Eurostatu v roce 2009 pouhých 0,5 procenta obyvatel, v Lotyšsku to bylo 18,2 procenta a v Rumunsku dokonce 41,2 procenta lidí," poznamenal Kupka.

"Bez splachovací toalety přímo v bytě pak u nás žije jen 0,7 procenta lidí (v Německu 1,2 procenta a v Portugalsku 2,4 procenta). Na nadměrnou vlhkost a děravou střechu si v Česku stěžuje 14,6 procenta obyvatel, tedy stejné procento jako ve Velké Británii a menší než na Islandu či v Lucembursku (17,4 procenta, respektive 17,5 procenta)," doplnil Kupka.

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,530 23,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články