Chcete změnit dodavatele elektřiny? Teď nespěchejte!

3. 11. 2013 – 18:58 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete změnit dodavatele elektřiny? Teď nespěchejte!
V průběhu listopadu zveřejní Energetický regulační úřad distribuční ceny na rok 2014. Dá se předpokládat, že většina dodavatelů zveřejní své ceníky do konce listopadu, aby nové ceníky byly platné od 1.1.2014, Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Energetický regulační úřad chystá od nového roku snížení cen distribuce silové elektřiny. To znamená, že cena elektřiny bude pro konečné spotřebitele nižší o více než 10 %. Distributoři si ale budou moci nasadit cenu na dodatečných poplatcích. Víte, jak nenaletět?

První na změnu ceny silové elektřiny zareagovala společnost ČEZ, krátce na to své nové ceníky vydala i společnost PRE. Na českém trhu je více než dvacítka distributorů, většina z nich čeká na to, až Energetický regulační úřad vydá na konci listopadu cenové rozhodnutí. Proto se vydaří počkat na změnu distributora, nenechat se zlákat a raději využít internetového srovnávače, který dokáže poměřit ceny distributorů.

"V průběhu listopadu zveřejní Energetický regulační úřad distribuční ceny na rok 2014. Dá se předpokládat, že většina dodavatelů zveřejní své ceníky do konce listopadu, aby nové ceníky byly platné od 1.1.2014," radí finanční expert Tomáš Suchý.

Pokud se rozhodnete změnit dodavatele elektřiny, nebo vám má s dodavatelem vypršet smlouva, tak vám pravděpodobně nabídne retenční nabídku. Co to vlastně je? "Jedná se o nabídku od vašeho současného dodavatele, který reaguje na skutečnost, že chcete například změnit dodavatele. Tyto nabídky mohou být podmíněny například výhodnější cenou do nového roku," tvrdí Suchý.

Jedním z největších strašáků jsou zprostředkovatelé, tedy podomní prodejci. Ti vás oslovují doma a ví, jakou rétoriku mají použít. Takového člověka berte pouze jenom jako poskytovatele informací, nikoliv jako partnery pro uzavření smlouvy.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články