Chudoba hrozí dvojnásobku penzistů

2. 3. 2012 – 10:38 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chudoba hrozí dvojnásobku penzistů
Odbory: Kalouskovými plánovanými změnami se do chudoby dostane dvojnásobek důchodců, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Kroky, které navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na snížení deficitu státního rozpočtu, zdvojnásobí počet důchodců, kteří žijí v chudobě. Jejich počet by se mohl vyšplhat na 132 tisíc, varuje v pátek Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

TIP:

Kdo má a jaký nárok od ledna 2012 na finanční pomoc státu?

Dávky na bydlení - příspěvek od 1.1.2012

Podle dostupných dat se v roce 2010 nacházelo v chudobě přibližně sedm procent důchodců, tedy 66 tisíc lidí. "Nevalorizování důchodů spolu se zvýšením DPH a zrušením doplatku na bydlení by znamenalo, že řada důchodců se propadne do chudoby. Při příjmovém rozložení důchodců v České republice lze očekávat, že míra chudoby důchodců by se uvedenými opatřeními mohla až zdvojnásobit," uvádí materiál, který vypracovali odborářští ekonomičtí odborníci Martin Fassmann a Jaroslav Ungerman.

Čtěte také: Odboráři spočítali o kolik vám klesne příjem díky škrtům

Ministr financí v rámci snižování schodku státního rozpočtu navrhuje sjednocení DPH na 20 procent s 14procentní výjimkou pro knihy a léky, dále pak zastavení valorizace důchodů na tři roky a například sloučení příspěvku na bydlení s doplatkem na bydlení.

Chce tak ušetřit v roce 2013 více než 42 miliard korun a v dalším roce 84 miliard korun. "Při zrušení doplatku na bydlení nebudou mít někteří důchodci dostatek prostředků na úhradu nájemného, energie atd. V takovém případě hrozí zastavení dodávky elektrické energie, plynu, tepla, vody nebo dokonce vystěhování z nájemních bytů," domnívají se odbory.
.
ČMKOS místo zvyšování nepřímých daní a krácení výdajů doporučuje změnit výdajové paušály živnostníků, což také ministerstvo financí navrhuje. Vláda by se podle odborů neměla snažit schodek veřejných financí nadále snižovat, ale zafixovat jej na úrovni okolo 120 miliard korun ročně.

"Relativní zotavení americké ekonomiky je v současnosti dosahováno za cenu nikoli snižování deficitu, ale jeho udržováním na relativně stabilní úrovni kolem 1000 miliard dolarů ročně – tedy americký státní dluh narůstá o 1000 miliard ročně a přesahuje již velikost HDP," uzavírá materiál s tím, že podobně se chovají i státy v eurozóně, které se snaží oživit poptávku.

Škrty podle ČMKOS ještě více českou ekonomiku zbrzdí. "Tato cesta vede do pekel," řekl v pátek předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil s tím, že žádá, aby se zastavila důchodová reforma. Ta podle něj odčerpá peníze z prvního pilíře důchodového systému, a tím oslabí státní rozpočet.

Hranice chudoby je definovaná jako 60 procent mediánu příjmů ve společnosti.

Vláda se zavázala, že bude snižovat schodky veřejných financí každoročně. V letošním roce chce Nečasův kabinet ušetřit oproti schválenému rozpočtu 23,6 miliardy korun, v příštím roce oproti výhledům 42 miliard korun. V roce 2014 by chtěla vláda ušetřit 84 miliard korun navíc oproti schváleným výhledům.

Materiál, který předložil ministr Kalousek na pondělní poradu ekonomických ministrů, se má stát terčem politické diskuse, ministerstvo u jednotlivých kroků doufá v konsenzus mezi politickými stranami.

Současné kroky vlády jsou likvidací seniorů, shodují se ČSSD a důchodcovské organizace

Zmražení důchodů, zvyšování cen potravin a léků či zdražení dodávek tepla, to jsou jen některé z kroků vlády, které budou mít vliv na životní úroveň seniorů. V pátek se na tom shodli šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a předsedové organizací zastřešujících české důchodce.

"To, že vláda v tuto chvíli avizuje zmražení důchodů, zvyšování cen potravin, zdražení dodávek tepla a další podobné kroky, to všechno bude mít na život seniorů neblahý vliv," uvedl na páteční tiskové konferenci Sobotka a pokračoval: "Pravicové vlády svými reformami zdevastovaly příjmy důchodového účtu a ten propad bude pokračovat i v příštích letech."

Místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí strany Zdeněk Škromach upozornil, že vláda pro letošní rok nedala důchodcům žádné kompenzace: "Myšlenka, že by měly být důchody zmraženy, je pro nás proto nepřijatelná."

Na tiskové konferenci vystoupili i zástupci organizací sdružujících seniory. Ti se Sobotkou řešili současnou situaci.

"Rada seniorů je současnou mírou arogance vládních politiků pobouřena. Takovou míru arogance jsme doposud nezaznamenali za uplynulých 23 let. Zásadně odmítáme zakonzervovat skromný mechanismus valorizace penzí českých seniorů," prohlásil po jednání předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Ten také dodal, že je v Česku průměrná penze pouze čtvrtinová ve srovnání s penzemi vyplácenými v Řecku.

Vládní politiku v oblasti důchodů odmítli i předseda Asociace důchodců odborářů Jaroslav Ulma či šéf Svazu důchodců České republiky Oldřich Pospíšil.

"Jednoznačně vyjadřuji ostrý nesouhlas jménem Svazu důchodců ČR. To, co se děje dnes, je neslýchané. To, co se chystá, je odepsání důchodců a znevážení práce našich generací," uzavřel Pospíšil.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články