Chystají se nvé pokuty: Za sex s prostitutkou bez ochrany

26. 4. 2013 – 0:15 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chystají se nvé pokuty: Za sex s prostitutkou bez ochrany
Předloha počítá s tím, že by se zakázalo poskytování sexuálních služeb za úplatu bez ochranných pomůcek, včetně orálního sexu. Za sex bez ochrany by hrozila pokuta ve výši 20 tisíc korun nejen prostitutce a zákazníkovi. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Prostitutky se mohou soudit o výdělek, za sex bez ochrany pokuta 20 tisíc korun a lehké ženy nebudou muset povinně na pravidelné zdravotní prohlídky. S tím vším počítá návrh zákona o toleranci sexuálních služeb, který navrhuje Viktor Paggio (LIDEM). Norma by tak legalizovala prostituci.

"Je to čistě liberální téma, kterému jsem se věnoval dlouho. Nyní uvádíme právo do souladu s českou realitou," uvedl Paggio.

Předloha počítá s tím, že by se zakázalo poskytování sexuálních služeb za úplatu bez ochranných pomůcek, včetně orálního sexu. Za sex bez ochrany by hrozila pokuta ve výši 20 tisíc korun nejen prostitutce a zákazníkovi, ale také "organizátorům" prostituce. Nemuselo by jít pouze o použití kondomu, ale také o orální roušky nebo o použití různých gelů, které zabrání přenosu pohlavních chorob.

V případě, že se pár (či větší skupina) dohodne na sexu bez ochrany a nikdo to nenahlásí, pokuta nehrozí. "Kde není žalobce, není ani soudce," řekl Paggio. Prostitutky by ovšem podle poslance měly možnost obrany před zákazníky, kteří tento způsob ukojení vyžadují, nebo proti "pasákům".

Zákon nebude nutit prostitutky do pravidelných zdravotních prohlídek, podle poslance se v zahraničí tyto povinné kontroly ukázaly jako nefunkční.

Pokud by měla norma platit, musí se vypovědět některé mezinárodní smlouvy, například o potírání obchodu se zletilými ženami či mezinárodní úmluvy o tom, jak potírat rozšiřování necudných publikací z roku 1910.

Na vypovězení smluv ale podle poslance zkrachoval návrh sociálních demokratů z roku 2005, kdy se často argumentovalo, že by se stát stal "největším pasákem", kdyby začal prostituci danit. "Na to říkám, že stát je teď největší pokrytec," prohlašuje Paggio. Do právního stavu se podle jeho názoru musí dát současná česká realita. Navíc podle něj by se mělo při této argumentaci také říci, že stát je největším vrahem, protože daní cigarety a alkohol.

Poslanec se nyní snaží pro novelu, která by se mohla ocitnout na vládním stole přibližně za dva měsíce, najít co nejširší politickou podporu.

Zákon, který řeší prostituci, de facto ji legalizuje, ovšem navrhuje také pražský magistrát. Radní chtějí z nejstaršího řemesla udělat "řádné podnikání", tak aby lidé s povolením k prostituci platili daně i zdravotní a sociální pojištění. Norma kromě povinných zdravotních prohlídek zavádí současně zákaz prostituce osobám mladším 18 let.

Liberální demokraté ovšem tvrdí, že tato předloha je příliš represivní a v praxi nebude fungovat.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články