Čína shodila akciové trhy, dotýká se to i vás?

1. 9. 2015 – 16:30 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čína shodila akciové trhy, dotýká se to i vás?
Čína je bezesporu globální hráč a vývoj její ekonomiky se projevuje na chodu celého světa. Ve skutečnosti je však její vliv menší, než bychom možná čekali. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslední dny byly ve znamení velkých poklesů na akciových trzích. Vše začalo v Číně, kde akciový trh po velmi prudkém růstu v první polovině roku prudce oslabil. V posledních několika obchodních dnech se nervozita přelila i na trhy evropské a americké. Ty nyní pomalu smazávají ztráty, které v minulém týdnu vykázaly.

Příčinou poklesů je to, že investory znepokojuje klesající tempo růstu čínské ekonomiky. Není to žádné nové téma – čínská ekonomika prokazatelně zpomaluje a do budoucna již určitě nebude vykazovat dvouciferné tempo růstu. Akciové trhy obecně a ty čínské obzvlášť jsou velmi volatilní, velmi náchylné na výkyvy oběma směry a stačí velmi málo, aby se spustil lavinový efekt. Což je i tento případ. Na trhu nejsou žádné nové negativní zprávy ani žádné nové zásadní informace.

Čína je bezesporu globální hráč a vývoj její ekonomiky se projevuje na chodu celého světa. Ve skutečnosti je však její vliv menší, než bychom možná čekali. Německo exportuje pouze necelých 7 % svých výrobků a služeb do Číny. Spojené státy dokonce jen kolem 1 %. Není reálný důvod pro to, aby skutečnost, že čínská ekonomika nevyroste za letošní rok o 7 %, ale třeba jen o 6 %, znamenala vážné ohrožení německých, francouzských, českých nebo amerických výrobců. Pokud zůstaneme u Německa, tak hlavním hnacím motorem jejího vývozu je poptávka států EU, nikoliv export do třetích zemí.

Propady akciového trhu v Číně vypadají dramaticky, nejedná se však o nic závratného. Od začátku roku jsou nyní na hodnotě −9,5 %. Když si uvědomíme, že jen v roce 2014 vyrostly o 52,87 %, není to zase tak hrozné číslo.

V této chvíli nevidíme důvod pro zásahy do investičních portfolií. Zásadním doporučením je nepřerušovat pravidelné investice – to by bylo to nejhorší, co v této chvíli investor může udělat. Pro investory s jednorázovými investicemi v této chvíli nedoporučujeme provádět odprodeje ani ředit portfolio novými nákupy. Na takto volatilním trhu, kde se každý den mění situace, by to byla čistě jen spekulace.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články