Církevní restituce sníží zisk Lesů ČR

21. 2. 2013 – 17:28 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Církevní restituce sníží zisk Lesů ČR
V minulém roce chtěla vláda z účtů Lesů ČR do státního rozpočtu převést miliardu korun, podle premiéra Petra Nečase (ODS) by měly peníze jít na vykrytí schodku důchodového účtu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Dozorčí rada Lesů ČR ve čtvrtek odsouhlasila finanční plán státního podniku na letošní rok. Zisk by měl klesnout na 3,7 miliardy korun kvůli církevním restitucím a stagnaci cen dřeva, důvodem je i plánovaný odvod šesti miliard korun do státního rozpočtu, informoval mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

"Lesy ČR díky novele zákona o státním podniku odvedou do státního rozpočtu více peněz, než se původně předpokládalo. Stát takových podniků nemá mnoho. Je to dobrá zpráva pro veřejný sektor," řekl předseda rady Miroslav Zámečník. Novela prošla na začátku února teprve prvním sněmovním čtením, i když vláda očekávala, že začne účinkovat již od loňského prosince. V minulém roce chtěla vláda z účtů Lesů ČR do státního rozpočtu převést miliardu korun, podle premiéra Petra Nečase (ODS) by měly peníze jít na vykrytí schodku důchodového účtu. "S pravidelnými odvody části našich zisků do státního rozpočtu skutečně počítáme. Jsem přesvědčen o správnosti takového kroku," dodal Michal Gaube, pověřený ředitel podniku.

Smlouvy mezi vládou a církvemi by měl podepsat premiér již v pátek.

Letos se o miliardu na 3,1 miliardy korun navýší peníze na investice a opravy podniku, většina by měla jít na opravy lesní infrastruktury, včetně cest a vodohospodářských staveb. Sto milionů korun poputuje do údržby turistických a naučných cest, odpočinkových míst nebo studánek. Podnik doufá, že investicí se vytvoří i pracovní místa pro malé firmy v regionech.

Rozpočet marketingu a reklamy se letos skoro o třetinu sníží, podle zatím uzavřených smluv by se měl dostat na 84 milionů korun, dozorčí rada ale doporučila snížení o dalších 14 milionů.

Rada také doporučila konzultace s nevládní organizací Transparency International ohledně zakázky na poskytování právních služeb. Podnik plánuje, že za čtyři roky služeb zaplatí 400 milionů korun.

Měly by se rovněž snížit o více než čtvrtinu ceny IT zakázek, které má podnik uzavřené. Pokud slevu nedostane, navrhla rada posouzení na vypovězení současných smluv.

Podnik je už bezmála čtvrt roku bez generálního ředitele, ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) zatím nejmenoval nástupce Svatopluka Sýkory, který z Lesů ČR odešel na konci listopadu.

Lesy podle dřívějších odhadů za loňský rok vydělaly 5,5 miliardy korun.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články