ČLFA: Změny v daňových zákonech podpoří investice a oživení ekonomiky

6. 3. 2009 – 2:30 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČLFA: Změny v daňových zákonech podpoří investice a oživení ekonomiky
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

3. března 2009 byly Poslaneckou sněmovnou ČR schváleny změny v zákoně o dani z přidané hodnoty a v zákoně o daních z příjmů, které se týkají například odpočtu DPH u osobních automobilů určených k podnikání. Podle České leasingové a finanční asociace (ČLFA) – změny v daňových zákonech podpoří investice a oživení ekonomiky.


Tyto daňové změny napomohou oživení ekonomických aktivit“, uvedl předseda představenstva ČLFA Mgr. Ing. Martin Kofroň a dodal: „Jsou významné v kontextu zvažovaných protikrizových opatření. Vytvářejí příhodnější prostor, aby v jejich rámci bylo účelněji využíváno leasingu, nebankovních úvěrů a factoringu, zejména v aktivitách malých a středních podniků“.

- Novela Zákona o daních z příjmů a Zákona o dani z přidané hodnoty byla schválena Poslaneckou sněmovnou
- MPO uvolní v roce 2009 více peněz pro malé a střední podniky
-
Firmy využívají internetové bankovnictví jako hlavní součást finančních operací
- Konec stěhování za nižšími daněmi
-
Ministerstvo financí ruší zálohy na daň z příjmů


Podle ČLFA tato změna přinese pro české i moravské podniky a podnikatele stejné daňové podmínky při pořizování osobních vozů, jaké mají jejich zahraniční konkurenti.

V této souvislosti sehraje pozitivní roli i zkrácení minimální doby finančního leasingu věcí z 2. a 3. odpisové skupiny o 6 měsíců, tedy na 54 měsíců (dnes je 60 měsíců) a na 114 měsíců (v současnosti je to 120 měsíců). Tím dochází k odstranění diskriminace daňového režimu leasingu ve srovnání s jinými finančními produkty zavedené zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů a platné od 1. ledna 2008.


Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články