Intel Core DUO zatím s 34 chybami
zdroj: tisková zpráva

Intel Core DUO zatím s 34 chybami

25. 1. 2006 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Intel nedávno uvedl procesory Intel Core Solo a Intel Core Duo.

I když jsou formálně zatím jenom na papíře (tedy ne v obchodech), je to úplně nová architektura, dříve známá jako Yonah. Tyto nové procesory už nebudou mít dlouhou 31 stupňovou pipeline (jako P4 Prescott), ani 20-ti stupňovou (jako P4 NorthWood), ale nejspíše to bude 12-ti stupňová pipeline, jako má Athlon 64 nebo Intel Pentium M Dothan. Jen pro informaci, Yonah vlastně přímo vychází z Pentia M Dothan, ale je to podstatně vylepšený architektura s ohledem na větší výkon v SSE a plovoucí desetinné čárce vůbec - což by mohlo zajímat hlavně nás, hráče.
Vše nasvědčuje tomu, že se Intel tentokrát nehoní za vysokými frekvencemi, i když s nimi paradoxně počítá, protože zvýšil přístupovou dobu do cache oproti Dothanu o 40 procent. Nicméně, už nepřizpůsobuje pipeline tomu, aby uměla vysoké frekvence, ale tomu, aby na určité předem stanovené frekvenci podávala dobrý výkon. Takže 2,0 GHz Pentium Yonah (Core Duo T2500) by mělo mít výkon někde mezi Athlonem 64 X2 3800+ a Athlonem 64 X2 4200+. Ale protože bude mít jenom 667 MHz (to bude takzvaná "power optimized" sběrnice) a bude vyráběn 0,065 mikronovým procesem, měl by mít také menší spotřebu než AMD.

No jediný problém je počet zdokumentovaných chyb, které jádro Yonah obsahuje. V současné době jich je 34 (obrázek) a jenom u jedné z těchto chyb je naplánovaná oprava. Což je docela síla, vzhledem k faktu, že se o tom ví už teď. Totiž, žádný čip, když se vyrobí, nefunguje úplně na 100 procent. Chyby mají i AMDčka. Jenomže některé chyby jsou způsobeny už špatným návrhem čipu a mají závažný charakter a jiné ne. A podle všeho je to případ i tohoto procesoru, který má celkem 5 chyb potencionálně katastrofických…

zdroj: Geek

cappy

Nejnovější články