ČNB: Nemáme důvod dál snižovat sazby

10. 6. 2009 – 20:41 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČNB: Nemáme důvod dál snižovat sazby
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká národní banka nemá mnoho důvodů snižovat úrokové sazby z historického dna a ekonomický útlum v dalších čtvrtletích by měl být mírnější než rekordní pád v prvním kvartále, uvedla členka bankovní rady Eva Zamrazilová.


ČNB seřízla od loňského srpna úrokové sazby o celkem 225 bazických bodů, podobně jako jiné centrální banky v Evropě a v zámoří, aby pomohla potápějící se ekonomice, kterou zasáhl kolaps zahraniční poptávky vyvolaný světovou finanční krizí.

- Hypoindex.cz: Průměrná úroková sazba hypoték zůstává nad hranicí 5,50 %
-
ČNB: Úrokové sazby mají nejnižší hodnotu od vzniku ČR!

Naposledy centrální banka uvolnila měnovou politiku minulý měsíc, a to o 25 bazických bodů. Klíčová dvoutýdenní repo sazba se tak dostala na rekordní minimum 1,50 procenta.

Překvapivě hluboký pokles ekonomiky v prvním čtvrtletí a pokračující dvouciferný propad průmyslové výroby, vývozů i dovozů v dubnu a rychle brzdící inflace podle některých analytiků otevírají prostor pro další snížení sazeb tento měsíc.

Zamrazilová však v rozhovoru pro agenturu Reuters, který byl ve středu uvolněn pro zveřejnění, uvedla, že současné nastavení sazeb a jejich výhled odpovídá bezproblémovému přechodu na nový inflační cíl a jejich značné snížení by mohlo poškodit depozitní trh.

\"V tuto chvíli opravdu ještě rozhodnuta nejsem, ještě nás čekají data ... takže může přijít řada překvapení, ale skutečně nevidím v této situaci příliš důvodů pro další snižování (sazeb),\" řekla Zamrazilová, která minulý měsíc hlasovala pro jejich ponechání beze změny.

Bankovní rada bude znovu debatovat o nastavení měnové politiky 25.června.

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články