ČNB opět snížila úrokovou sazbu. Nečekaně až na 0,05 procenta

1. 11. 2012 – 16:31 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČNB opět snížila úrokovou sazbu. Nečekaně až na 0,05 procenta
Repo sazba je základní měnově-politická úroková sazba ČNB, kterou se úročí nadbytečná likvidita komerčních bank stahovaná ČNB prostřednictvím tzv. dvoutýdenních repo tendrů. Foto:ČNB | zdroj: NašePeníze.cz

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém čtvrtečním jednání snížila základní dvoutýdenní repo sazbu na novou rekordně nízkou úroveň 0,05 procenta. Jednání se zúčastnilo všech sedm členů bankovní rady.

Diskontní sazbu snížila bankovní rada o pět bazických bodů na 0,05 procenta a lombardní sazbu o 50 bazických bodů na 0,25 procenta. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 2. 10. 2012.

Pro toto nastavení měnové politiky hlasovalo pět členů bankovní rady, naopak dva účastníci jednání zvedli ruku pro ponechání sazeb na předchozích hodnotách.

"V současné ekonomické situaci je to dobrý krok. Spotřeba domácností je až nepřiměřeně nízká. Česká ekonomika potřebuje růstový impulz," komentoval pro iDNES.cz krok bankovní rady analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

"Sazby budeme držet na této hranici v delším horizontu, dokud nedojde k výraznému nárůstu inflačních tlaků," komentoval výsledky hlasování guvernér ČNB Miroslav Singer s tím, že v příštím roce se celková inflace bude v důsledku daňových změn pohybovat lehce nad cílem ČNB.

Guvernér Singer dále uvedl, že zdroje současné inflace jsou především daňové změny a postupně odeznívající růst dovozních cen a cen potravin. Naopak vývoj domácí ekonomiky cenový růst tlumí.

Bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním jednání rovněž rozhodla o přerušení programu prodeje části výnosů z investování devizových rezerv. "Toto rozhodnutí bylo motivováno tím, že nelze vyloučit možný rozpor těchto operací s implementací měnové politiky v situaci, kdy jsou měnově-politické úrokové sazby na technické nule," vysvětlil Singer.

Od 8. února 2008 ČNB srazila základní úrokovou sazbu z tehdejších 3,75 procenta v jedenácti krocích o 370 bazických bodů na současnou, rekordně nízkou, úroveň 0,05 procenta. O snížení sazeb na předchozí úroveň (0,25 procenta) rozhodla ČNB po předchozím jednání z 27. září 2012. Naopak ke zvýšení sazeb se odhodlala naposledy v únoru 2008.

O minulém snížení základní dvoutýdenní repo sazby rozhodla rada ČNB 27. září v poměru 5:2. Pro toto rozhodnutí tehdy hlasovali členové bankovní rady: Miroslav Singer, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Kamil Janáček a Lubomír Lízal. Dva členové hlasovali pro ponechání úrokových sazeb beze změny: Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová.

Repo sazba je základní měnově-politická úroková sazba ČNB, kterou se úročí nadbytečná likvidita komerčních bank stahovaná ČNB prostřednictvím tzv. dvoutýdenních repo tendrů. Diskontní sazba zpravidla představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení přebytečné likvidity, kterou banky u ČNB uloží přes noc. Lombardní sazba naopak znamená horní mez pro tento pohyb.

Jan Soukup | MED | NašePeníze.cz

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články