ČNB: Penzijní fondy nejsou v problémech jak uvedly HN

9. 6. 2009 – 20:40 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČNB: Penzijní fondy nejsou v problémech jak uvedly HN
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hospodářské noviny vdaly zprávu o vážných problémech penzijních fondů. Česká národní banka toto odmítla jako nepravdivé. Informace o tom, že penzijní fondy mají vážné problémy a že jim chybí 5,9 miliardy korun, které dnes pod titulkem „V českých penzijních fondech chybí miliardy“ uveřejnily Hospodářské noviny odmítla ČNB velmi striktně.


\"Sektor penzijních fondů se za poslední rok významně zkonsolidoval a většina akcionářů fondů učinila kroky k posílení jejich kapitálové vybavenosti, které podporovala ČNB.\" Uvedla ČNB. Oživení akciových i dluhopisových trhů pomohlo penzijním fondům podle aktuálních údajů ČNB k výraznému zlepšení hospodářských výsledků v posledních měsících.

- Penze: Lidé považují výši důchodů za nepřiměřeně nízkou, je třeba razantní reforma!
- Penzijní fondy: Jak zhodnotily naše peníze?
- Penzijní připojištění si uzavírá i přes krizi stále více lidí

ČNB finanční situaci penzijních fondů intenzivně a systematicky analyzuje. Ke konci dubna zaznamenala ČNB za celý sektor penzijních fondů kladný vlastní kapitál převyšující 1 miliardu korun. Krátkodobý deficit způsobilosti krytí závazků vůči účastníkům penzijního připojištění (viz definice ukazatele v poznámce) se snížil na 975 miliónů korun z 3,8 miliardy korun na konci března. Výše vlastního kapitálu odráží také oceňovací rozdíly z držení finančních nástrojů. Schodek ve způsobilosti krytí závazků vůči účastníkům penzijního připojištění je třeba porovnávat se schopností akcionářů průběžně udržovat příslušnou kapitálovou vybavenost jednotlivých fondů. V této souvislosti je nezbytné konstatovat, že v minulém roce akcionáři posílili kapitál penzijních fondů o 6,3 miliardy korun a v roce letošním již o dalších 1,1 miliardy korun.

Turbulence a značné kolísání finančních trhů v posledních měsících a nedostatky stávající legislativy v oblasti vykazování výsledků penzijních fondů výrazně ovlivňují ekonomické ukazatele tohoto sektoru finančního trhu. Nedostatky ve vykazování odstraňuje nyní projednávaná novela zákona o penzijním připojištění (viz podrobnější informace v poznámce), která je rovněž zaměřena na vyšší kontrolu nákladů na distribuci penzijního připojištění. Již v loňském roce byl, i díky soustavnému monitoringu ČNB, zaznamenán výrazný pokles dynamiky růstu nákladů na distribuci v sektoru penzijních fondů a zmíněná novela zavádí do této oblasti systematičtější přístup, inspirovaný modernější regulací v oblasti kapitálových trhů. Při využití možností daných novou legislativou lze očekávat výraznou stabilizaci finančních ukazatelů penzijních fondů. Penzijní fondy by měly bezpečně splňovat podmínku kladného vlastního kapitálu a také ukazatel způsobilosti krytí závazků vůči účastníkům by měl být výrazně kladný.


Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články