ČNB ponechala úrokové sazby, koruna posiluje

5. 11. 2009 – 17:39 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČNB ponechala úrokové sazby, koruna posiluje
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Na svém dnešním zasedání rozhodna bankovní rada ČNB o ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 1,25 %, diskontní sazba na 0,25 % a lombardní sazba na 2,25 %.


Ponechání sazeb bylo jak v souladu s očekáváním trhu, tak i v souladu s naším očekáváním. I přes náznaky dalšího uvolnění měnové politiky (snížením sazeb) zůstaly úrokové sazby na stejné hodnotě, hlavním důvodem je pravděpodobně korigující česká koruna, která se vrátila v předchozích dnech zpět nad hranici 26 korun za euro.

Dalšími důvody pro ponechání sazeb je nejistota ohledně dalšího vývoje ekonomiky a také stále omezené riziko inflačního vývoje (předpokládáme, že v říjnu poklesl CPI na -0,1%). \"Očekáváme, že sazby budou stagnovat i v následujících měsících, podle našich odhadů dojde k jejich navýšení nejdříve ve druhém čtvrtletí příštího roku.\" Uvedl Josef Novotný, hlavní analytik FIO.

 Rozhodujícími faktory pro další měnová rozhodnutí bude podle Novotného vývoj zotavování české ekonomiky společně se stavem veřejných financí a především pak vliv na korunu a  inflaci.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články