CNG: RWE hlásí zvýšený zájem o stlačený zemní plyn

2. 4. 2009 – 1:01 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

CNG: RWE hlásí zvýšený zájem o stlačený zemní plyn
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

CNG je ekologickou alternativou klasických pohonných hmot, tedy benzínu a nafty. Na stlačený zemní plyn už v Česku jezdí 1400 vozů, z toho 237 autobusů a čtrnáct komunálních vozidel. RWE prodala v roce 2008 ze svých plnicích stanic celkem jeden milion metrů krychlových CNG (Compressed Natural Gas – stačený zemní plyn), což představuje meziroční nárůst o téměř 100%.



- Škoda nabídne automobily na zemní plyn
-
CNG: Jak se vyrábí automobil na zemní plyn

Podle údajů České plynárenské unie se loni v ČR prodalo celkem 6,758 milionu m 3 stlačeného zemního plynu. „Je reálné, že již koncem roku 2010 by mohl objem v tuzemsku prodaného CNG přesáhnout 12 mil. m 3. I s ohledem na očekávaný boom jsme soustředili veškeré naše aktivity spojené s CNG do RWE Plynoprojekt. Tato změna naše aktivity v oblasti CNG zefektivní a například zkrátí přípravu výstavby nových plnicích stanic,“ uvedl Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas zodpovědný za obchod.
 
Síť plnicích stanic CNG se díky vzrůstajícím prodejům rozšiřuje. V České republice jich nyní funguje devatenáct. Z toho RWE jich provozuje osm a plánuje výstavbu dalších osmi. Zatím poslední plnicí stanice RWE byla otevřena 10. března v areálu ČSAD Semily.
 
Výhodou CNG jsou minimální dopady na životní prostředí. Spalováním zemního plynu se do ovzduší uvolňuje jen malé množství škodlivin. Pro motoristy tedy stlačený zemní plyn nabízí ekologičtější, ale také levnější alternativu k použití klasických pohonných hmot. „Na stanicích RWE je cena CNG každý měsíc kalkulována podle vývoje ostatních pohonných hmot. Ve srovnání s tradičními palivy je zhruba poloviční,“ sdělil Lubomír Kolman, Project Manager společnosti RWE Plynoprojekt.

Používání CNG je vhodné zejména pro veřejnou dopravu v městských aglomeracích, kde přispívá k udržení kvality ovzduší. Kromě autobusů a sériově vyráběných CNG dodávkových a nákladních automobilů, lze pořídit i sériově vyráběné osobní CNG automobily. Nabízí je například značky VW, Mercedes, Opel, Fiat či Citroën. Škoda Auto zatím představila pouze prototyp CNG modelu Octavia.
 
Využívání CNG se bude nadále rozšiřovat. Akční plán Evropské komise z roku 2001 počítá do roku 2020 s dvacetiprocentní náhradou benzínu a nafty alternativními palivy. Stlačený zemní plyn patří vedle propan-butanu (LPG) mezi nejvíce využívané alternativní pohonné hmoty.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články