Co poslanci rozhodli: Za lepší péči si připlatíme a výmluvy na osobu blízkou končí

6. 9. 2011 – 20:47 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Co poslanci rozhodli: Za lepší péči si připlatíme a výmluvy na osobu blízkou končí
Shodnout se poslanci naopak nedokázali na podobě zákona o rodině, Ilustrační foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zavedení standardu a nadstandardu v českém zdravotnictví, novelu dávající obcím možnost regulovat hazard na svém území nebo konec výmluvám na osobu blízkou, to vše schválili v úterý poslanci. Na řádné schůzi se věnovali převážně zákonům, které sněmovně vrátil Senát.

Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění Senát dříve dokonce zamítl, přesto se poslancům podařilo stanovisko horní komory přehlasovat. Norma, která nyní čeká jen na podpis prezidenta Václava Klause, počítá kromě zavedení standardu a nadstandardu také se zvýšením poplatku za den hospitalizace v nemocnicích z 60 na 100 korun nebo vyřazením léků do 50 korun z úhrad. Medikamenty pod touto hranicí ceny si pacienti zaplatí sami.

Poslanci novelu, jež představuje první reformní krok vlády v oblasti zdravotnictví, poprvé schválili již v červnu. Poté, co ji zamítl Senát, ji v úterý opětovně odsouhlasili 103 hlasy vládní koalice. Proti hlasovalo 68 přítomných. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) jde o velmi důležitý krok, na který budou navazovat další reformní zákony. Opozice však již několikrát avizovala, že novelu napadne u Ústavního soudu, ministr Heger však odmítl, že by norma byla v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Dalším sledovaným zákonem, který dolní komoře vrátil Senát, je novela, která má pomoci v boji proti hazardu. Poslanci novelu loterijního zákona schválili už podruhé, tentokrát i s technickými pozměňovacími návrhy Senátu. Úprava dává obcím možnost regulovat hazard na svém území, obce dokonce budou moci provozování hazardních her přímo zakázat. Nově se rozšiřuje také okruh podniků a zařízení, na něž se obecní vyhlášky mohou vztahovat. V současnosti obce mohou regulovat jen výherní automaty, nově získaly možnost regulovat i sázkové hry v kasinu a především videoloterijní terminály.

Sněmovna se v úterý také shodla na tom, že po 11. listopadu letošního roku zmizí komerční vysílání z dvou programů České televize - ČT 1 a ČT 24. K návrhu zákona poslanci přijali i legislativně-technický pozměňovací návrh horní parlamentní komory, která novelu do sněmovny vrátila. Reklama se zachová pouze na kanálech ČT 2 a ČT 4, z ČT 1 a ČT 24 po 11. listopadu zmizí. Výnosy z reklam na ČT 2 mají podle původního návrhu putovat do Státního fondu kultury, z peněz za reklamu na sportovním kanále ČT 4 by měla televize rozšiřovat sportovní přenosy a nakupovat nová televizní práva.

S pozměňovacím návrhem Senátu schválili poslanci také novelu zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Ta zavádí například ochrannou léčbu, kterou budou soudy moci nařídit rovněž dětem, jež se dopustí závažného trestného činu, ještě předtím, než dovrší 15. narozeniny.

Úprava je podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) nutná kvůli ochraně společnosti. Předloha má totiž zajistit, aby nízký věk obviněného nezabránil soudci v nařízení ochranné léčby. Tu by dítě absolvovalo buď ambulantně, nebo by se jí podrobilo v ústavu. Soud by přitom mohl kdykoliv v průběhu léčení rozhodnout o změně nařízené formy. Poslanci k návrhu přijali i pozměňovací návrh horní parlamentní komory. Ten upřesňuje, že soud může ochrannou léčbu nařídit dítěti pouze na základě výsledků vyšetření duševního stavu dítěte. Malí zločinci by v případě, že u nich lékaři zaznamenají zlepšení jejich stavu, mohli být propuštěni ze zdravotnického zařízení a další léčení už by probíhalo na základě pravidelných návštěv u specialisty.

Sněmovnou v úterý prošla také novela zákona o soudním řádu správním, která má za cíl zrychlit správní řízení díky rovnoměrnějšímu rozdělení případů mezi krajské soudy. K novele rovněž poslanci připojili i pozměňovací návrh Senátu, především technického charakteru. Samotná novela o soudním řádu správním obsahuje návrh na změnu místní příslušnosti, která má rovnoměrněji rozložit agendu správního soudnictví mezi jednotlivé krajské soudy, a tím by měla vést i k určitému zlepšení dostupnosti soudních řízení ve správním soudnictví a k urychlení vyřizování agendy v soudním řízení správním. V rámci zvýšení ochrany veřejného zájmu ve správním řízení a zvláště kvůli boji proti korupci se rozšiřuje okruh těch, kteří mohou podat návrh k ochraně veřejného zájmu. Z předlohy vyplývá, že návrh mohou podat i krajští a vrchní státní zástupci, rovněž se rozšiřuje počet druhů řízení, v jejichž rámci lze takový návrh podat.

Podruhé ve sněmovně prošla také novela zákona o silničním provozu. Výrazně omezuje možnost řidičů vymlouvat se na to, že jejich vozidlo v době spáchání dopravního přestupku řídila osoba blízká. Poslanci tak přehlasovali Senát, který chtěl ustanovení o osobě blízké vypustit. (čtěte také: Výmluva na osobu blízkou končí, odpovědnost ponese majitel vozu )

Ministerstvo dopravy doufá, že změna přinese po letech konec praxe, kdy se řidiči při rychlé jízdě vymlouvali právě na osobu blízkou. Jaký dopis policii řidiči zasílají (jeden ze vzorů) najdete zde.

Novela o silničním provozu řeší také zvýšení věkové hranice pro získání řidičského průkazu u vybraných vozidel, přísnější kontroly zdravotní způsobilosti a důslednější kontroly odebrání řidičského průkazu. Zvýšení hranice minimálního věku pro získání řidičského průkazu se týká nejsilnějších motorek (z nynějších 21 na 24 let), autobusů a nákladních automobilů pro osobní potřebu.

Již podruhé poslanci schválili, tentokrát i se senátními změnami, i novelu zákona o hospodaření energií a energetického zákona. Ten se snaží o úsporu energie, snížení dopadů na životní prostředí a lepší orientaci spotřebitele ve zboží, které je závislé na energetické spotřebě. Novela zákona o hospodaření energií zavádí v souladu s evropskou směrnicí nová pravidla pro energetické štítky na výrobcích a zavádí novinku v podpoře tzv. ekodesignu, tedy ekologického návrhu a výroby produktu. Zboží, jež takto nastavená pravidla splní, ponese označení CE. Zákonodárci předpokládají, že výrobce nepřímo donutí přijmout opatření, která povedou ke snížení spotřeby energie a jiných hlavních zdrojů u výrobků, které vyrábějí.

V úterý zákonodárci také přehlasovali veto prezidenta Václava Klause, když přijali zákon o ochraně ovzduší. Předloha zákona už sněmovnou jednou prošla. Klade si za cíl snížit množství prachových částic v ovzduší. "Novela má tři části. První zavádí limity pro polétavý prach, tzv. imisní limity. Ty by byly nově určovány pro konkrétní lokalitu. To by umožnilo lépe komunikovat s lokálními znečišťovateli," uvedla při prvním čtení zákona poslankyně Kristýna Kočí.

Poslanci na řádné schůzi sněmovny přehlasovali Senát a znovu schválili také novelu veterinárního zákona. Ten mimo jiné počítá například s reorganizací státní veterinární správy, z velké části však reaguje na legislativní požadavky Evropské unie.

Shodnout se poslanci naopak nedokázali na podobě zákona o rodině, který měl posílit institut střídavé péče nebo upravit délku lhůty na popření otcovství. Novelu sněmovně vrátil Senát, poslanci si však neodhlasovali ani jedno z možných znění zákona a dál už se mu věnovat nebudou.

Poslanci měli na výběr mezi původním sněmovním zněním nebo úpravou, kterou navrhli senátoři. Ani v jednom z hlasování však nebyla překonaná většina nutná pro přijetí jednoho nebo druhého návrhu a život zákona tak v úterý ve sněmovně skončil. Pokud by se předkladatelé snažili o jeho schválení, musel by znovu projít celým schvalovacím procesem.

Ve třetím čtení prošla rovněž novela trestního zákoníku. Ta počítá s tím, že k výslechu utajovaných svědků budou moci policisté využít videokonferenční zařízení, stejným způsobem budou moci vypovídat i obvinění, u nichž hrozí, že svůj převoz k výslechu využijí k útěku. K novele zákona přijali poslanci také pozměňovací návrh vicepremiérky Karolíny Peake (VV), ministra Pospíšila a poslance Jana Farského (TOP 09). Návrh chce postihovat ty, kteří nabízejí nebo přijímají peníze za to, že volí nebo hlasují v referendu v rozporu se svou vůlí.

Na konci řádné schůze si poslanci odsouhlasili také přesun některých poslanců Věcí veřejných ve sněmovních výborech.

-Martina Týblová, Karolina Brožová, Filip Nachtmann | MED

Kam dál?

- Exministr Julínek: Nadstandard je pitomost a měl by z reformy zdravotnictví zmizet

- Nadstandard ve zdravotnictví: Může u nás vůbec fungovat?

- Kyčle a čočky vyjdou nově na tisíce korun

- Tomio Okamura: Veřejné zdravotnictví není samoobsluha

- Nárok pacienta a platba za nadstandard: Hrozba nebo férové řešení zastírané reality?

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články