Co se změní ve zdravotnictví a za co budeme platit?

26. 5. 2011 – 7:42 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Co se změní ve zdravotnictví a za co budeme platit?
Změny představené ministrem Hegerem mají ve zdravotnictví v příštím roce ušetřit 10 miliard korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Šestihodinové jednání lídrů koaličních stran (K9) přineslo shodu nad většinou ze 17 změn, které představil kolegům ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Věci veřejné ve středu odmítly jen zpoplatnění amalgámových plomb a spor zůstává také v definování standardu a nadstandardu zdravotní péče.

Koalice se dohodla například na zrušení poplatků za položku na receptu, nově by měl být zpoplatněný 30 korunami jen celý recept. Dohoda je také na tom, že léky v ceně do 50 korun by si lidé měli platit sami.

"Šest hodin jsme mluvili jenom o zdravotnictví. Přednesli jsme 17 bodů, které byly domluvené jako forma komplexního pozměňovacího návrhu," uvedl Heger a dodal: "Z těch 17 bodů bylo přijato bez výhrad 12 bodů, ke dvěma třem byly drobné technické výhrady, které jsme jako upřesnění akceptovali, a zbyly tam dva body, na kterých se K9 nebyla schopna shodnout."

"Navrhovali jsme, aby spoluúčast ve stomatologii byla výrazně nižší. Aby se zpoplatnily běžné amalgámové plomby," uved ministr zdravotnictví. Zmínil i další problém: "Ten druhý bod je definice nároku pacienta a má podpořit zrušení paragrafu, který zakazuje jakékoli připlácení nadstandardů."

"Jsme rádi, že jsme se dneska posunuli o notný kus dál. Pan ministr nám přinesl tvrdá data, o která jsme ho minulý týden požádali. A našli jsme mnoho úspor uvnitř systému," kvitovala středeční schůzku předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

Elektronický recept od lékaře nahradí papírový, co to přinese?

 

Experti: Nadstandard do zdravotnictví příliš peněz nepřinese, ale...

 

Ministerstvo zdravotnictví představilo, co může být standard a nadstandard

Peake také zdůvodnila, proč její strana plomby zpoplatňovat zatím nechce: "Nesouhlasíme s tím, abychom teď vytrhli z kontextu definice standardu a nadstandardu amalgámové plomby. A abychom zneužili tento prostředek, nejrozšířenější stomatologický výkon k tomu, abychom začali definovat standard a nadstandard salámovou metodou."

"Pro VV je zásadní uvědomovat si to, že co je teď na stole, není zdravotní reforma," připojil hlavní vyjednavač nejmenší koaliční strany Vít Bárta a doplnil: "Jsme velmi rádi, že dnes zaznělo, že toto je první balíček v rámci zdravotní reformy."

Bárta tvrdí, že zásadní pro zdravotní reformu je přesvědčit veřejnost o tom, že se podařilo seškrtat "všechny nehospodárnosti uvnitř zdravotnického systému". "Odmítáme paušální zvyšování spoluúčasti pacientů bez toho, že přesvědčíme veřejnost o tom, že už neexistují žádné jiné rezervy uvnitř velmi neefektivního zdravotnictví," dodal hlavní vyjednavač VV o reformách.

Změny představené ministrem Hegerem mají ve zdravotnictví v příštím roce ušetřit 10 miliard korun, rezort je bude potřebovat na kompenzaci zvyšující se DPH i na rostoucí platy lékařů a sester.

Komplexní pozměňovací návrh vláda připojí ve druhém čtení k úpravám zdravotní péče, které jsou už nyní ve sněmovně a v červnu by měly být schválené. Mezi nimi je zatím například zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun denně.

Otázka procesu, kterým bude první reformní krok předložený, je podle Peake pro VV zásadní. "Nechceme akceptovat to, že to bude pozměňovací návrh ve druhém čtení zákona, který už ve sněmovně leží," zmínila šéfka poslanců VV a doplnila: "Chceme, aby to byl zákon nový, který bude také předložen v červnu, ale který nám dám mezi prvním a druhým čtením prostor celého léta, abychom změny mohli řádně vydefinovat s lékařkou veřejností."

K9 chce v jednání o zdravotnické reformě dál pokračovat a vyřešit i zbývající spory. Otázkou je ale, jestli se k nim příští týden dostane. Hlavní vyjednavač VV Bárta i předsedkyně poslanců nejmenší koaliční strany Peake totiž ve středu na dotaz agentury Mediafax potvrdili, že příště se chtějí na koaličním jednání vrátit k personálním otázkám a že na tom budou trvat.

Zdravotnickou reformu zruší Ústavní soud, doufají komunisté

Vládní koalice se zatím neshodla na konečné podobě zdravotnické reformy. Pokud by ale prošla ve formě, kdy standard a nadstandard určuje pouze vyhláška a ne zákon, komunisté se ji pokusí zrušit u Ústavního soudu, řekl ve čtvrtek předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Připomínám, že stále platí Ústava České republiky a že práva a povinnosti lze ukládat pouze zákonem," uvedl Filip.

Podle něj komunisté už v 90. letech jednou zablokovali u Ústavního soudu vyhlášku ministerstva zdravotnictví, která měla stanovit podíl spoluúčasti pacienta. "Věříme, že bychom byli stejně úspěšní při takové ústavní stížnosti."

Na tu má podle předsedy KSČM sama sílu, protože má v parlamentu 26 poslanců. "Doufám, že Ústavní soud by nepopřel sám sebe," doplnil předseda.

Vláda by podle předsedy měla dále navrhnout změnu insolvenčního zákona. Chtěl by, aby vláda tak podpořila například skláře z podniku Bohemia ve Světlé nad Sázavou, kteří ani po třech letech nedostali mzdy. "Ale to ji nenapadne, protože je ignorantská," řekl Filip.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články