ČOI má problém u evropské komise, europoslanec si stěžuje kvůli RPSN

14. 3. 2015 – 15:50 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČOI má problém u evropské komise, europoslanec si stěžuje kvůli RPSN
Europoslanec Tomáš Zdechovský se obrátil na Evropskou komisi s výzvou, aby veřejně vysvětlila, jak je možné, že Česká obchodní inspekce několik let tolerovala porušování zákona při výpočtu RPSN u úvěrových smluv. Podle europoslance nelze kritizovat pouze | zdroj: NašePeníze.cz

Europoslanec Tomáš Zdechovský se obrátil na Evropskou komisi s výzvou, aby veřejně vysvětlila, jak je možné, že Česká obchodní inspekce několik let tolerovala porušování zákona při výpočtu RPSN u úvěrových smluv. Podle europoslance nelze kritizovat pouze úvěrové společnosti, ale i samotný český dozorový orgán, který nekonal.

„Podle evropské směrnice musí mít úvěrová smlouva uvedeny veškeré údaje použité pro výpočet této sazby. V praxi se tak ale nedělo, a fakticky docházelo k podvodům na klientech,“ komentoval důvody svého podnětu na Evropskou komisi europoslanec Tomáš Zdechovský, který klamavé praktiky při sjednávání úvěrových smluv v Česku ostře kritizoval.

Podvedení klienti a chybné kontroly České obchodní inspekce

„Dle závěru našich právníků se jedná o naprosto neomluvitelné selhání ČOI coby kontrolního orgánu. Něco takového se už více nesmí opakovat. Klienti musí dostávat přesné a úplné informace,“ upozorňuje europoslanec Zdechovský na zcela nepřijatelné jednání úvěrových společností i ČOI, která neplnila své povinnosti nezávislého dozorčího orgánu.    

„Důsledkem selhání ze strany ČOI bylo po dobu tří let umožněno porušování zákona. Uvěrové společnosti mohly uvádět výši RPSN až o polovinu nižší, než jaká ve skutečnosti je,“ zlobí se Zdechovský. „Celý problém spočíval v tom, že ČOI akceptovala RPSN, která započítávala i variantu, kdy je při výpočtu úroku započítaný i poplatek za sjednání úvěru. To je ale v přímém rozporu s evropskými pravidly, o které se zřejmě nikdo nezajímal. Úvěrové společnosti tak mohly uvádět nižší RPSN, než ve skutečnosti byla a klamaly tím své klienty,“ popisuje Zdechovský podrobnosti týkající se nesrovnalostí v inkriminované záležitosti úrokových sazeb.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články