Valve versus VU Games = odklad Half-Life 2?
zdroj: tisková zpráva

Valve versus VU Games = odklad Half-Life 2?

25. 9. 2004 14:14 | Byznys | autor: Redakce Games.cz |

Kolik radosti bylo, když nedávno na světlo světa vyplynula zpráva hlásající, že release-candidate očekávaného akčního projektu Half-Life 2 byl poslán vydavateli ke schválení.

Bohužel, jak se nyní jeví, tato zpráva ještě vůbec neměla přijít. Společnosti Valve a Vivendi Universal mají totiž mezi sebou už dva roky se táhnoucí a ještě nevyřešené spory ohledně porušení autorských práv ze strany VU Games, které mohou nyní výrazně ohrozit termín vydání HL2 (detaily jsme o tom psali zde). Tato hra měla podle stanoviska vývojářů vyjít už během září. A zde je kámen úrazu. Tvůrci totiž žádné takové stanovisko ne(s)měli vypouštět, stejně jako řadu dalších prohlášení týkajících se titulu, a už vůbec ne bez svolení a vědomí vydavatele, který má právo hru pozdržet ještě šest měsíců od dodání její finální verze. Valve navíc dost tlačí na Vivendi, aby s vypuštěním hry rozhodně neváhali.

To vše se pochopitelně vydavateli nelíbí, a tak zcela reálně hrozí, že bude Half-Life 2 nakonec skutečně ještě několik měsíců "dozrávat". Zvlášť když by něčím takovým mohla Vivendi donutit Valve odstoupit od již zmíněné kauzy z roku 2002. Něco podobného už ostatně Vivendi zažili vloni s Interplay a jejími Fallout: Brotherhood of Steel a Baldur's Gate: Dark Alliance II, které kvůli tomu vyšly o pár měsíců později. Kromě toho, současná smlouva mezi oběma společnostmi neumožňuje ani to, aby Valve vydala hru prostřednictvím služby Steam dříve, než bude do obchodů uvedena krabicová verze, což zajišťují právě Vivendi. Ti prý navíc odmítají komunikovat s vývojáři ohledně termínu vydání. Jak tohle celé dopadne...?

Na druhou stranu, řada zahraničích papírových časopisů avizovala, kdy se na jejich stránkách objeví Half-Life 2 recenze - první budou americký PC Gamer a belgický PC GamePlay vycházející už 5. října.

zdroj: GameSpot

korgull

Nejnovější články