ČR chce uvolnit obchod s Koreou a Kanadou

25. 3. 2009 – 20:01 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČR chce uvolnit obchod s Koreou a Kanadou
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika chce během svého předsednictví v EU do poloviny roku dokončit jednání o volném obchodu s Korejskou republikou. Rovněž hodlá zahájit rozhovory o obdobné dohodě EU s Kanadou.




- Zahraniční obchod v prosinci potvrdil výrazné zpomalení české ekonomiky, vývoz i dovoz klesaly již třetí měsíc v řadě
- Máte dlužníka v zahraničí? Nyní můžete vymáhat i nízké částky levně!

Týdeníku Profit to v rozhovoru řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU Martin Tlapa. „Obě dohody zlepší přístup na trh veřejných zakázek a sníží celní sazby na většinu položek našeho exportu,“ prohlásil.

Mezi nejobtížnější body v jednání s Koreou patří termíny pro snižování cel v automobilovém průmyslu a ochrana duševního vlastnictví. „Korea například neuznává evropské standardy v technické oblasti, bezpečnosti nebo vlivů na životní prostředí, což prakticky znemožňuje dovoz evropských automobilů,“ tvrdí náměstek.

S Kanadou jde především o možnost zjednodušit obchod ve službách a investicích.

„Existují tam limity ve výši podílů zahraničních investorů například v bankovnictví, pojišťovnictví, omezení v telekomunikacích, energetice, kinematografii, sdělovacích prostředcích nebo letecké dopravě,“ vyjmenoval. Dohoda by měla překonat i problém v uznávání profesních kvalifikací českých absolventů škol ve službách v Kanadě. Naproti tomu je zatím nepravděpodobné uzavření obdobné dohody s USA.

ČR v EU rovněž prosazuje liberalizaci služeb na vnitřním unijním trhu. Příslušná směrnice vstoupí v platnost koncem letošního roku. „Pevně věřím, že v České republice bude schválena do počátku léta,“ poznamenal Tlapa. U pětiny zemí EU jsou však již nyní pochyby o kvalitě a rychlosti schválení.

Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články